:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2017   12:05

0

178

Đentiloni: Ne prihvatamo lekcije i pretnje zbog migranata

"Nećemo prihvatiti lekcije, a još manje pretnje poput onih koje smo u proteklih nekoliko dana čuli od naših suseda. Obavljamo svoju dužnost i očekujemo da će cela Evropa učiniti isto zajedno s Italijom", rekao je kasno sinoć Đentiloni, preneo je AFP.

Italija je u utorak pozvala austrijskog ambasadora nakon što je Beč zapretio da će poslati vojsku na granicu radi zaustavljanja ulaska migranata jer je ove godine broj pristiglih preko Mediterana dostigao 100.000.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju (IOM), oko 2.360 osoba se utopilo tokom pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

Zbog priliva migranata uznemirene su i druge članice EU, među kojima Slovačka, ÄŒeška, Mađarsku i Poljska.

Italija je prihvatila oko 85 odsto migranata, koji su uglavnom iz podsaharske Afrike, a zatražila je pomoć ostalih članica EU.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc je u četvrtak od Italije zatražio da ne dopusti migrantima da dođu do kopna tako što će prekinuti njihovo prebacivanje sa ostrva na koje su prvo stigli, ističući da "spasilačke misije u Sredozemnom moru ne mogu biti karta ka centralnom delu Evrope".

Gradonačelnik ostrva Lampeduza Salvatore Martelo osudio je zahtev šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca upućenom njegovom italijanskom kolegi Angelinu Alfanu da se ilegalni migranti, koji se spasavaju iz Mediterana, ne prebacuju na kopno.

"Takvu izjavu bih očekivao od neonaciste, a ne od predstavnika jedne zemlje članice EU. Očigledno da Kurc ne zna kolika je Lampeduza", rekao je gradonačelnik Martelo.

Martelo je, u izjavi agenciji ANSA, podsetio da na Lampeduzi živi 6.000 stanovnika, koji se osećaju kao Evropljani.

"Iz reči Sebastijana Kurca vidim da ne zna kako migranti dolaze i kako se ophodimo prema njima. On ne zna koliko se ostrvo i njeno stanovništvo angažuju oko njihovog snabdevanja", kritikovao je Martelo.

I predsedavajući socijaldemokratske frakcije u parlamentu EU Đani Pitela kritikovao je austrijskog ministra.

"On želi da Lampeduzu pretvori u kamp za migranate. To nije Evropa za koju se zalažemo", naveo je na Tviteru.

Kurc je juče u Beču izjavio da je Alfanu poručio da Austrija očekuje da obustave trajekt za ilegalne migrante između italijanskih ostrva, kao što je Lampeduza, do kopna.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva