:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2017   12:05

0

261

Dizajn i kvalitet nameštaja šansa za izvoz

Veliki trgovinski lanci uglavnom su preuzeli većinsku prodaju nameštaja u Evropi. Jedino rešenje za domaće proizvođače je proizvodnja vrhunski dizajniranog, udobnog i funkcionalnog nameštaja.

Posetioci Sajma navode da su izloženi proizvodi zanimljivi, da ima inovacija, ali i popusta.

Domaći proizvođači nameštaja konstantno povećavaju izvoz, kažu upućeni. Ove godine očekuje se suficit veći od 260 miliona evra. Iduće godine nadaju se izvozu vrednom oko pola milijarde i suficitu od 300 miliona evra.

"Velike kompanije uglavnom svoju proizvodnju sada prilagođavaju potrebama velikih hotelskih kompleksa, hotelijerima koji grade kako u regionu tako i u Evropi i svetu. Možemo videti da su srpske kompanije prisutne na 58 tržišta u svetu i da preotimaju tržište konkurenciji", navodi Ješa Erčić iz Privredne komore Srbije.

Nije laka tržišna trka, a inovacije su ključ uspeha.

"Trendovi u proizvodnji nameštaja i opremanju enterijera su primena različitih materijala, što prirodnih, što veštačkih i, nalaženjem različitih dizajnerskih rešenja, mi nalazimo šansu u izvozu na strano tržište", navodi Dejan Milošević, vlasnik kompanije DMI u Beogradu.

Najveća konkurencija domaćim proizvođačima nameštaja dolazi iz Italije, Nemačke, Poljske i Kine.

"Odgovor na takvu konkurenciju je pre svega u povećanju produktivnosti, u inoviranju tehnologije, u uvođenju nove tehnologije, u maksimalnom iskorišćavanju naših šuma, u visokoj obradi, doradi, gde se ostvaruje veći dohodak, a ne izvoziti sirovine, oblovinu, poluproizvode, već izvoziti gotove proizvode. To može samo tehnologijom i stručnom radnom snagom", navodi Slađan Disić, generalni direktor kompanije "Simpo" u Vranju.

U srpskoj drvnoj industriji radi više od 30.000 ljudi. U konkurenciji od oko 700 proizvođača i mnogo prodavaca i uvoznika nameštaja, opstaće samo oni koji su se prilagodili sadašnjim zahtevima tržišta.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva