:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

175

Diplomatska bitka protiv Kosova u Unesku

Prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv je za Srbiju iz pravnih, političkih, kulturnih i moralnih razloga, rekao je Tanasković u intervjuu za beogradski Nedeljnik.

"S obzirom na to da Priština ne odustaje od svoje namere, a kako u ovakvim stvarima na kraju po pravilu odlučuje politika, a ne pravo, diplomatska bitka ubeđivanja država članica Uneska u neprihvatljivost i višestruku štetnost eventualnog prijema Kosova u Unesko tek predstoji", naveo je on.

Srbija, kako kaže, u toj bici ima jake argumente, a pored političkih, najjači bi trebalo da je nesposobnost Kosova da odgovori obavezama koje članstvo u Unesku podrazumeva, prvenstveno u pogledu odnosa prema srpskoj kulturnoj baštini u pokrajini.

"Ona se i nalazi na listi kulturne baštine u opasnosti, jer joj opasnost preti upravo od onih koji bi da uđu u Unesko, što deluje apsurdno, ali samim tim ne znači da je, uzimajući sve okolnosti u obzir, i nemoguće", kaže Tanasković.

Sve institucije i ustanove države Srbije, naveo je, uključile su se u sprečavanje prijema Kosova u Unesko i važno je da taj državno-nacionalni napor bude dobro osmišljen, koordinisan i uporan i mora se delovati sistemski.

"Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nedavno je razgovarao i s poglavarom SPC, patrijarhom Irinejem, o zajedničkom delovanju države i crkve na ovom prioritetnom nacionalnom zadatku", kaže Tansković.

Utisak je, naveo je, da s nekoliko izuzetaka, čak ni kod mnogih država koje su priznale nezavisnost Kosova, nema odviše entuzijazma za njegovo primanje u Unesko. "Tvrdnje, koje se mogu čuti iz Prištine, da za njihov zahtev aktivno lobira 15 uticajnih država sveta, naprosto nisu tačne, što ne znači da lobiranja nema. Ako o ovom pitanju dođe do glasanja na Izvršnom savetu i Generalnoj konferenciji Uneska, a mi se nadamo da neće, uprkos matematičkim prognozama, sve postaje neizvesno i nijedan ishod nije nemoguć", rekao je Tanasković.

Navodeći da je Kosovu prijem u Unesko važan iz simbloičkih, ali i iz političkih i kulturnih razloga, Tanasković kaže da su se podnosioci zahteva već na prvom koraku sapleli o pravno-proceduralnu prepreku koja proizlazi iz nedržavnog statusa Kosova u koordinatama međunarodnopravnog sistema UN.

"Politički, u strategiji osvajanja mesta u UN, što je zasad nedostižan cilj, kosovske vlasti nastoje da uđu u što veći broj međunarodnih organizacija, kako bi ojačale svoju poziciju u pogledu potvrđivanja međunarodnopravnog subjektiviteta i stvorile neku vrstu situacije svršenog čina, čime bi, kako oni veruju, članstvo u UN postalo gotovo samorazumljivo i logično", naveo je Tanasković.

Kulturno, članstvo u Unesku, kaže, stvorilo bi situaciju u kojoj bi se srpska kulturna i duhovna baština u administrativnom smislu teritorijalno pripisala Kosovu, iako ono sa stanovišta UN nije država.

"To ne znači da bi naša baština u kulturno-istorijskom smislu postala kosovska ili albanska, što je suštinski nemoguće, ali bi svakako bila izložena falsifikatorskom svojatanju u procesu velikoalbanskog ideološkog inženjeringa čiji je cilj stvaranje nepostojećeg sintetičkog kulturnog identiteta Kosova", kaže Tanasković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva