:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2017   12:05

0

205

Diplomate upozorile Prištinu:Aktuelni sporazum mora biti usvojen


Nova vladina komisija za demarkaciju sačinila je novi izveštaj na osnovu kojeg se tvrdi da je taj Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom na štetu Prištine, međutim diplomatski predstavnici na Kosovu ističu da je aktuelni sporazum precizan i da kao takav treba da bude i ratifikovan.



Kako se navodi, tačnost aktuelnog sporazuma, prema njihovom tumačenju, potvrdila je prethodna komisija kosovske vlade, uključujući i međunarodne procene ovog sporazuma.



Ambasada Francuske u Prištini za Zeri je podsetila da su Sporazum  2015. godine potpisali tadašnji predstavnici Prištine i Crne Gore i da je od tada prošlo dve godine.



“Sporazum o demarkaciji, zaključen 2015, potisali su Vlada Crne Gore i Vlada Kosova. Granica je definisana u skladu sa dogovorom obe strane”,  navode iz Ambasade Francuske i dodaju da “prema tome Sporazum o demarkaciji između dve države mora biti ratifikovan”.



“Ovaj sporazum treba ratifikovati. To se odnosi na međunarodni kredibilitet Kosova. To je takođe neophodan uslov da Kosovo krene ka viznoj liberalizaciji”,  rekao je ambasador Francuske u Prištini, navodi Zeri.



U međuvremenu, Ambasada Norveške u Prištini je, takođe,  saopštila da je sporazum iz 2015. godine “savršeno tačan”.



“Norveška smatra da su prethodne komisije kao i na Kosovu, kao i na međunarodnom nivou, postigle sveobuhvatan i temeljan dogovor o demarkaciji između Crne Gore i Kosova, demarkacija je završena a aktuelni sporazum tačan”, navodi se u odgovoru norveške ambasade.



Kosovska vlada, naime, odlučila je juče da parlamentu dostavi na usvajanje novi izveštaj nove komisije, koju je formirao premijer Ramuš Haradinaj po dolasku na tu dužnost.



Ta komisija je utvrdila određene izmene tvrdeći da je aktuelni sporazum o demarkaciji na štetu Prištine.



Kako je ranije najavljeno, Predsedništvo parlamenta bi o ovome trebalo da se izjasni danas.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva