:

:

TV Most

clock

April 19, 2018   12:05

0

203

Dilema budućih srednjoškolaca - kako odabrati zanimanje?


Uz diplomu u rukama obavezno morate imati i strpljenje, jer u Novom Sadu od svih nezaposlenih, visokoškolovani kadar najduže čeka na posao, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. U našoj zemlji trenutno se ne školuje nijedan zidar, a da je u ovoj školskoj godini upisan makar jedan, on bi se odmah po završetku škole zaposlio na jednom od brojnih gradilišta u Srbiji. Prostom logikom gledano – nešto se ne slaže, deca i roditelji najviše se interesuju za škole sa čijim diplomama se najteže zapošljavaju, a u onim školama čiji su profili traženi na tržištu rada – učionice zjape prazne.


"Traženi su nam konobari, trgovci, građevinski radnici, mašinski radnici, zavarivači, bravari", navodi Đurđina Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.


 


U Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu po principu dualnog obrazovanja školuje se prva generacija na smeru bravar – zavarivač, a to znači da već tokom školovanja praksu obavljaju u kompanijama u kojima imaju velike šanse da ostanu da rade.


 


"Momci već u drugoj godini rade na najsavremenijoj opremi dva dana, a u trećoj godini rade tri dana. U kompaniji oni su već ubačeni u neki njihov sistem rada ", kaže Aleksandar Jankovi, nastavnik praktične nastave u Srednjoj mašinskoj školi.


 


Prethodne godine najviše đaka želelo je da upiše medicinsku, gimnaziju i ekonomsku školu, pa tek onda na spisak želja staju tehnička, mašinska, elektro, saobraćajna i hemijska škola, kaže predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Stanko Matić.


 


U nacionalnoj službi za zapošljavanje, ove godine akcenat је stavljen na prekvalifikaciju, jer poslodavci često teško pronalaze kadar sa specifičnim veštinama. U vezi sa tim, svest roditelja i dece o izboru zanimanja mora da se menja, zaključuje Matić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva