:

:

TV Most

Foto: osceorg

clock

Jul 10, 2015   12:05

0

149

Dijalog kao odgovor na bezbednosne izazove Evrope


"Svi osećamo duboku nelagodu i zabrinutost zbog aktuelnog stanja evropske bezbednosti", rekao je Dačić na neformalnom sastanku na visokom nivou u Helsinkiju sa šefom finske diplomatije Timom Soinijem i njegovim švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom.

U obraćanju ministrima, nakon proslave 40. godišnjice Završnog akta iz Helsinkija, Dačić je istakao da OEBS kao inkluzivna platforma za dijalog i zajedničko delovanje predstavlja priliku za rešavanje krize, obnavljanje izgubljenog poverenja i ponovno učvršćivanje evropske bezbednosti.

On je dodao da je trenutno najveći izazov za OEBS da pronađe političko rešenje krize u i oko Ukrajine uz poštovanje principa Helsinkija.

"Postizanje napretka za pregovaračkim stolom i na terenu je preduslov ne samo za obnavljanje mira i bezbednosti u regionu OEBS-a, već i za povratak na put saradnje koji nas može približiti viziji bezbednosne zajednice formulisane u Astani", istakao je Dačić.

Na sastanku čiji je cilj, kako je rekao, usmeriti se na najhitnija pitanja na agendi OEBS-a i posledice krize po evroatlantsku i evroazijsku bezbednost, Dačih je poručio da su različita shvatanja pretnji i drugačija tumačenja događaja doprineli brzom opadanju međusobnog poverenja.

On je istakao da iako je važno je da članice iznose razlike na iskren i otvoren nacin, neophodno je usaglasiti se o načinima ponovnog pokretanja procesa za postizanje opšte saglasnosti u pogledu bezbednosne saradnje u Evropi.

"Ukoliko smo istinski posvećeni iskazanoj ambiciji za postizanje napretka u pogledu zajedničke, bezbednije budućnosti, moramo otići korak dalje od pukog iznošenja sopstvenih stavova. Treba da pokušamo da razumemo perspektive drugih, kao i ono čime su motivisane", zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva