:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

213

Digitalna Srbija na "balkanskom Davosu" od 4. marta

To potvrđuju broj i "težina" učesnika, teme o kojima se raspravlja na panelima, ali i niz "bliskih susreta" biznismena i političara iz Srbije i sveta, ocenjuje tih 25 godina razvojnog puta Foruma predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović uoči susreta poslovne i političke elite na Kopaniku od 4. do 7. marta.

Vlahović najavljuje brojne novine koje će obeležiti ovogodišnji Biznis forum, kao i teme kojima će se "od svitanja do sumraka" baviti učesnici na panelima.

"Ovog puta, u tehničkom smislu, novina je da ćemo imati lajv strim (84, live stream) kompletnog toka Kopaonik biznis foruma", najavljuje Vlahović za Tanjug.

Iz Saveza ekonomista Srbije, koji je organizator Foruma, poručuju gostima i učesnicima da ih ove godine očekuju i novi sadržaji, poput diskusija na teme - kreativne ekonomije.

"U sadržajnom smislu uvedene su nove teme, poput kreativne ekonomije, i zbog toga će na Forumu biti i poznati srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, ali i glumac Miloš Biković, a tema digitalizacije prisutna je na nekoliko panela. Isto tako, tema obrazovanja, inovacija i generalno razvoja nauke, obrađuju se na brojnim panelima", navodi Vlahović.

Prvobitni sadržaj Foruma, koji je prema oceni Vlahovića, bio manje-više suvoparan i bavio se klasičnim akademskim ekonomskim temama, je neuporediv sa današnjim statusom Foruma.

Ove godine, kaže, na Kopaonik dolazi više od 1.200 učesnika, a pored brojnih govornika na panelima iz zemlje i sveta, "noseći stubovi" Foruma biće između ostalih, očekivano izlaganje predsednika Srbije, predsednice vlade, guvernera Narodne banke Srbije, ministara ekonomskog dela vlade...

Dodaje da će na Forumu kao i prethodnih godina biti prisutni i ambasadori, ali ovoga puta, kaže, neće se održati ambasadorski panel poput prethodnih godina.

Na Kopaonik će, najavljuje Vlahović, doputovati i zamenik direktora evropskog departmana MMF-a Tanos Arvanitis, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Centralnu i Istočnu Evropu Šarlot Ruh, zatim, drugi čovek "Masterkarda" iz Amerike Timoti Marfi, a na Forumu će viđenje globalnog i regionalnog stanja u Evropi i na Balkanu izneti poznati profesora Florin Biber te analitičar i novinar britanskog "Ekonomista" Tim Džuda...

Vlahović posebno izdvaja panel koji se, kaže, organizuje zahvaljujući partneru Kopaonik biznis foruma, kompaniji "Masterkard", i to je predavanje najpoznatijeg evropskog futurologa Magnusa Lindkvista.

"To će biti možda i najzanimljiviji događaj, koji smo planirali drugog dana Kopaonik biznis foruma", ističe Vlahović.

Ni sam, kaže Vlahović, ne bi verovao da mu je neko 1994. godine rekao, kada je održano prvo savetovanje Saveza ekonomista i Saveza energetičara na Kopaoniku, da će za 25 godina od tada u Srbiji vodeće teme biti 4. tehnološka revolucija, digitalizacija i žene u biznisu, na primer, jer je tih godina, podseća, u jeku bila 3. tehnološka revolucija.

Na pitanje koju poruku građani mogu da očekuju po završetku Foruma, Vlahović kaže da ne želi da prejudicira zaključak, ali i da "ne treba izmišljati toplu vodu", jer se samom postavkom tema sugeriše i poruka i zaključak ovogodišnjeg Foruma - hitna "digitalizacija Srbije".

Sa Kopaonika će se jasno, ističe, poslati poruka državi koji su dobri rezultati iz prethodnog perioda, ali i šta nije dobro urađeno i na čemu se mora više raditi.

Srbija je, kaže Vlahović, danas zemlja sa unapređenim kreditnim rejtingom, na nivou BB sa pozitivnim izgledom, i svega dva koraka, smatra, Srbiju deli od dobijanja investicionog rejtinga, što je prema njegovoj oceni važno za ukupan imidž zemlje i visinu novih investicija.

"Srbija u ovom trenutku ima bolji kreditni rejting od Hrvatske koja je u EU, zatim, Srbija je u prošloj godini od Svetske banke svrstana u grupu 10 zemalja koje su imale najintenzivnije regulatorne reforme", objašnjava Vlahović.

Zatim, podseća, završen je uspešno aranžman sa MMF, ali "hoćemo da damo vrlo jasnu poruku":

"Sve je super što je do sada urađeno, ali jedan značajan deo vremena je propušten. Nismo završili restrukturiranje javnih preduzeća, nismo privatizovali velike sisteme osim Galenike. I dobro je da je ta priča završena. Srbija mora da iskoristi šansu koju digitalizacija pruža, zbog toga pričamo o digitalizaciji i posvećujemo toliko puno pažnje na Kopaoniku jer je to šansa za skokoviti rast", ocenjuje Vlahović.

Sada, smatra, prilika je da Srbija uhvati korak sa 4. tehnološkom revolucijom i digitalizacijom koja traje u svetu, jer je to, ocenjuje, ono što utiče na izgradnju konkurentne privrede u Srbiji.

Vlahović podseća da će ove godine Forum trajati četiri dana, od nedelje 4. marta, i da počinje prezentacijom inicijative "Digitalna Srbija", zatim, Forum se nastavlja panelom koji je posvećen ulozi žena u poslovnom svetu, dok je zvanično otvaranje 25. Kopaonik biznis foruma zakazano za ponedeljak 5. marta.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva