:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 08, 2018   12:05

0

232

Digitalna ekonomija u Srbiji

Krava, ovca ili svinja na klik do kupaca. Farmia onlajn nudi prasiće za one koji ne bi na stočnu pijacu. Da je potražnja velika, pokazuje i interesovanje kupaca iz susednih zemalja. To je primer uspešnog digitalnog poslovanja u Srbiji.

"Informacije možemo da koristimo i sa jednim malim računarom, telefon koji imate u džepu je moćniji od svih računara koji su pomogli da Apolo ide na Mesec. Internet omogćava da vi globalno adresirate celo svetsko tržište . Jedan student može da prodaje celom svetu ako ima neku dobru ideju i da od informacije pravi neku vrednost", kaže Branislav Vujović, stručnjak za digitalnu ekonomiju.

To je uvidela i država. Za početak, prioritet je, kažu, da svaka kuća u Srbiji dobije internet.

"Naš interes je da u ruralnim sredinama razvijemo širokopojasni internet s jedne strane i sa druge strane vrlo bitna činjenica je da preko 100 odsto stanovništva koristi mobilni telefon, da preko njega omogućimo pristup različitim digitalnim platformama", rekao je Mihailo Jovanović iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. 

Jovanović ističe da institut Biosens u sferi poljoprivrede razvija takve aplikacije gde ratari na svom mobilnom telefonu mogu da prate stanje useva.

Da bi se svi servisi digitalno povezali, neophodni su zakoni. Stručnjaci savetuju od čega treba krenuti.

"Treba napraviti platformu gde svi podaci, kojima po zakonu svi imamo pravo da pristupimo, vezuju i stavlja se mogućnost da male firme pristupe tim podacima, da kreiraju neku vrednu informaciju za sve nas", kaže Branislav Vujović.

Privrednici u Srbiji odavno prepoznaju prednosti digitalnog poslovanja. To im štedi vreme i novac. Da samo tako posluju, kažu u Naledu, mnogo je prepreka.

"Ne možete platiti ništa online zato što morate nositi uplatnicu na šalter državnog organa da biste dokazali da ste nešto platili. Isto tako postoje elektronske fakture kao mogućnost ali ih niko ne koristi i niko nema poverenje u njih", rekla je Dragana Ilić iz Naleda.

Naled je razradio osam paketa mera koje je vlada prihvatila i uvrstila u akcioni plan za razvoj e-uprave za 2018. godinu.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva