:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 17, 2018   17:28

0

230

Digitalizacija najveći prioritet Vlade

Ona je, posle susreta sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel, rekla da je "generalno zadovoljna" onim što je do sada urađeno u toj oblasti u relativno kratkom periodu, ali da se ne sme posustati.

Ne smemo da se uljuljkujemo da idemo pravim putem, treba bukvalno svaki dan da napredujemo. Moramo da nastavimo da idemo jednako brzo i još brže nego do sada, istakla je Brnabić.

Prema njenom mišljenju, digitalizacija društva i privrede u Srbiji je najveća šansa da zemlja postane konkurentnija i efikasnija, da se ima brži i održiviji ekonomski rast, a samim tim i veća plate, penzije i ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

Brnabić je ukazala da je prvi prioritet bila digitalizacija javne uprave, koja će pružati bolje usluge građanima i privredi, a istovremeno je elektronska uprava "moćan alat u borbi protiv korupcije".

Povezali smo baze podataka državnih organa. Od 1. januara 2019. godine uvodimo potpune elektronske poreze na imovinu, da građani i plate elektronski i da imaju potpuno transparentan uvid, napomenula je ona.

Brnabić je najavila da će od 1. oktobra krenuti program poreskih podsticaja za preduzetništvo za sve slojeve društva, a posebno za mlade ljude koji prvi put osnivaju kompanije, zahvaljujući kojem će u prvoj godini poslovanja biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Gabrijel je ocenila da Srbija na polju digitalne transformacije ima priliku da postane lider u regionu i konstatovala da je impresionirana napretkom koji je zemlja učinila u toj oblasti.

Čvrsto sam uverena da bi digitalna agenda mogla da bude akcelerator evropske budućnosti Srbije, rekla je Gabrijel.

Ona je poručila da EU u digitalnoj agendi za region želi konkretne koristi i prednosti za građane, a jedna od neophodnih stvari je smanjenje cena rominga, oko čega su četiri zemlje već postigle sporazum, a razgovori sa ostalima se nastavljaju.

Gabrijel je naglasila da će EU, u kojoj roming tarife ne postoje, nastaviti da radi sa šest partnera u regionu na tehničkim aspektima procesa smanjenja cena.

Brnabić je, na pitanje o izdvajanju novca za lečenje bolesne dece u inostranstvu, potvrdila da je Vlada na jutrošnjoj sednici donela odluku da se da 250.000 evra i da će taj novac tokom dana biti uplaćen.

Srbija ima veliki potencijal za digitalizaciju

Pristup brzom internetu, jeftiniji roming, unapređenje inovacija, jačanje sajber bezbednosti i digitalne ekonomije okosnice su Digitalne agende EK za Zapadni Balkan, kaže Gabrijel.

Ona je u intervjuu za "Politiku" istakla da digitalna ekonomija u Srbiji raste brzo i da se izvoz IT sektora neprekidno povećava.

"Mislim da Srbija ima veliki potencijal za digitalizaciju i da od nje već ima koristi", rekla je bugarska političarka.

Cilj njene posete je da vidi dokle se stiglo u sprovođenju digitalne agende.

"Obezbedili smo da EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan finansira ulaganja u široko pojasni internet. Uključićemo region u što više aktivnosti koje su do sada bile rezervisane sam za članice EU", rekla je ona.

To se odnosi na domen razvoja digitalnih veština, e-uprave, učenja programiranja i slično.

Naredni meseci biće ključni za ostvarivanje napretka, kaže ona.

Na pitanje kako je zadovoljna rezultatima kada je reč o smanjenu troškova rominga i povećanju pristupa širokopojasnom internetu, što su bili prioriteti bugarskog predsedavanja, Gabrijel istakla to što je EK izdvojila 30 miliona evra da u narednih nekoliko godina pomogne razvoj širokopojasnog interneta u regionu.

Kada je reč o romingu ostvaren je dobar napredak, dodala je on.

Povodom usvajanja Direktive o autorskim pravima u EP, na kaže da ona nije usmerena na američke džinove interneta, već je cilj reforme da donese korist za građane EU, a i da se zaštiti sloboda govora.

"Član 13 je ciljana i dobro balansirana intervencija i nije namera da ima bilo kakav negativan uticaj na slobodu interneta i njenih korisnika. Reforma autorskih prava ide i dalje od prava izdavača, odgovornosti onlajn platformi i deljenja prihoda. Ona pruža nove mogućnosti u oblasti obrazovanja , nauke , kulturne baštine. Zbog svega ovoga pozdravljam glasanje EP", rekla je Gabrijel.

Digitalizacija društva i privrede za još brži rast

Srbija je najrazvijenija zemlja kada je reč o digitalnoj agendi, ocenjuje Marija Gabrijel, koja je u razgovoru sa premijerkom pružila podršku evropskoj perspektivi Srbije i istakla da je naša zemlja ostvarila veliki napredak u oblasti digitalizacije.

Gabrijel je navela da je oblast digitalizacije prilika za ekonomski razvoj, kao i da je Srbija najrazvijenija zemlja kada je reč o digitalnoj agendi.

Podsetila je i da je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je jedan od ključnih elemenata upravo digitalizacija.

Kako je rekla, u okviru Digitalne agende jedan od važnih segmenta je smanjenje roming tarifa.

Istakla je kao značajnu i oblast sajber bezbednosti, što je, kaže, prioritet i za Komisiju i za Srbiju.

"Hakerski napadi ne poznaju granice i ne ciljaju samo lične podatke, nego i fundamentalnu infrastukturu", rekla je Gabrijel.

Podvukla je da je važno razvijati digitalne kompetencije, jer je danas vreme da se ulaže u ljude, kao pojedine procene da će posle 2020. godine 80 odsto radnih mesta zahtevati digitalnu pismenost.

Istovremeno, kaže, 44 odsto populacije u EU te kompetencije ne poseduje.

"Znamo da je digitalizacija jedan od prioriteta Srbije i ona bi mogla da bude 'akcelerator' evropske perpektive Srbije, jer donosi konkretne prednosti za preduzeća, mlade ljude koji ostaju u zemlji, državnu upravu i građane", rekla je Gabrijel.

Dodala je i da je važno da se radi i na razvoju kreativnih industrija, za razvoj malih i srednjih preduzeća u toj oblasti.

"Budućnost je digitalna i ona počinje sada, ovde", zaključila je Gabrijel.

Premijerka Brnabić istakla je da su digitalizacija društva i privrede, ako je jedina, onda svakako najveća šansa da postanemo konkurentni, efikasniji, da imamo još brži i održiv rast, veće plate i penzije, veća ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Zato je, ponavlja, digitalizacija prioritet vlade na čijem je čelu.

U tom smislu, navela je da je jedan od prioriteta digitalizacija javne uprave zarad bolje usluge građanima i privredi.

Tako je navela da je ukinuta "birokratski nepodnošnjiva" procedura overe zdravstvene knjižice, povezane baze podataka državnih organa, u porodilištima pokrenut projekat e-beba, dok je u toku implementacija projekta „e-beba dva", koji bi do kraja godine trebalo da zaživi u svim porodilištima.

Podsetila je da se izdaju e-recepti, ali i uveden projekat e-sud, uz usvojena dva važna zakona - o elektronskom poslovanju i o elektronskoj upravi.

"Do kraja godine završavamo adresni registar, uspostavili smo državni 'data centar' za bezbedno skladištenje podataka", rekla je Brnabić.

Uz to, podsetila je da je programiranje uvedeno kao obavezan predmet u škole, uz pilot projekat „e-dnevnik" i pilot projekat digitalnih udžbenika i povećanje broja mesta za studente na tehničkim tehničkim i broja informatičkih odeljenja u školama.

"Ohrabrujemo preduzetništvo, nauku, istraživanje i razvoj", podvukla je ona.

Posebno je istakla da od 1. oktobra počinje program poreskih podsticaja za preduzetništvo, ne samo u IT, već u svim oblastima, pa će za studente koji završavaju fakultete ili učenici koji završavaju srednje stručne škole, u prvoj godini poslovanja ne plaćaju poreze i doprinose.

Sa Ministarstvom finansija planiramo poreske podsticaje za stvaranje autorskih dela, da bi se sve više stvari prozvodilo u Srbiji, što bi, nada se, trebalo da počne 1. januara 2019. godine.

Ponovila je će Srbija postati 23 punopravna članica CERN-a.

Kada je reč o kreativnim industrijama, istakla je da je je to jedna od najbržih sfera naše ekonomije.

"One rastu čak 37,4 odsto ove godine, zapošljavaju oko 100.000 ljudi u Srbiji, od čega je 67 odsto mladih", zaključila je premijerka.

Evropske integracije dale okvir za održivi razvoj Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je  sa komesarom EU za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel o budućim aktivnostima koje se odnose na digitalizaciju u Srbiji, digitalnoj agendi za Zapadni Balkan i modelima kojima će EU podržati proces digitalizacije naše države, razvoju preduzetništva i ekonomije zasnovane na znanju.

Joksimović je ocenila da su inovacije u preduzetništvu važan element održivog razvoja naše države, saopšteno je iz Ministarstva.

joksimovic, jadranka
Tanjug (84, Rade Prelić)

Precizirala je da je lično, kao koordinator IPA sredstava o kojima pregovara sa EU 2014 - 2018, iz IPA sredstava namenjenih Srbiji, za podršku inovativnim preduzećima, saradnji naučno-istraživačkih institucija i poslovne zajednice, odnosno podršku unapređenju usluga opredeljeno gotovo 24 miliona evra bespovratnih sredstava.

Joksimović je objasnila da se značajan deo novca koristi za tehnološki napredak i da narednih godina možemo očekivati nove pozive za dostavljanje predloga projekata naših preduzeća i naučno- istraživačkih institucija koji će biti podržani sredstvima EU.

U tom smislu, očekuje da će se kroz IPA 2018, za koju su u toku konsultacije i pregovori, odvojiti značajniji paket sredstava za inovacionu delatnost: "Očekujemo oko 7,5 miliona evra iz fondova EU i oko 2,5 miliona iz budžeta Srbije".

Komesar EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel smatra da naša država ima značajan potencijal za rast zasnovan na inovacijama.

Digitalna agenda, kako je navela, približiće Zapadni Balkan EU, modernizovati javnu upravu, povećati konkurentnost. Precizirala je da će region biti deo aktivnosti koje su dosada obuhvatale samo članice EU, a u segmentu razvoja digitalnih veština, e-uprave, programiranja...

Komesar Gabrijel i ministar Joksimović razmenili su mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, pred izbore koji će biti održani iduće godine, situaciji u regionu, kao i evropskom putu Srbije. Gabrijel je naglasila da je Srbija nesumnjivo pokazala veliki napredak u reformama u svim oblastima, posebno ekonomiji.

Komesar EU posebno je zahvalila Jadranki Joksimović, kao nacionalnom IPA koordinatoru, na dugogodišnjem uspešnom planiranju i koordiniranju predpristupnim fondovima, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, RTV, FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva