:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2018   16:12

0

170

Dezir: Novinar postalo jedno od najopasnijih zanimanja


Arlem Dezir je, godinu dana nakon što je stupio na dužnost, predstavio Stalnom savetu OEBS-a svoj izveštaj o stanju slobode govora i medija.




Istakao je da je na najvišem nivou angažovan u saradnji sa pet zemalja Jugoistočne Evrope, njihovim vladama i medijskom zajednicom. To je, kaže, rezultiralo napretkom po brojnim pitanjima uključujući reformu javnih medija, jačanje regulatornih agencija i razvoj medijske strategije, a u Srbiji - podrškom medijskoj samoregulativi.


Govoreći o izazovima sa kojima se mediji na globalnom nivou suočavaju, naveo je dalja zatvaranja novinara, zabranu rada novinskih listova, blokiranje informativnih sajtova, sve veće ograničenje pristupa internetu, nove napade na novinare i ubistva.



"U protekloj godini je ono što je bilo nezamislivo - postalo svakodnevnica za redakcije, i to ne možemo da prihvatimo. Biti novinar danas postalo je jedno od najopasnijih zanimanja u svetu. Ne mislim na ratno izveštavanje, već je postala opasna sama činjenica da ste novinar, da istražujete, objavljujete, komentarišete o pitanjima od javnog značaja, o političkim, ekonomskim bezbednosnim temama, korupciji, ili čak ako ste samo karikaturista", rekao je Dezir.



Upozorio je da je takva atmosfera opasna i da su mediji, kao krhka institucija demokratije, još ugroženiji sada kada "duvaju vetrovi ekstremizma, populizma i nasilja, koji se podstiču putem društvenih mreža sa anonimnih naloga ili iza kojih stoje grupe fanatika".



Pretnje novinarima pažljivo istražiti



"Tražim danas od zemalja učesnica da pretnje smrću novinarima, uključujući one upućene na internetu, tretiraju s krajnjom budnošću kako bi bile predmet sistematskih istraga, a njihovi vinovnici identifikovani, krivično gonjeni i najstrože osuđeni", istakao je Dezir.



Predstavnik OEBS-a za slobodu medija ukazuje da, uprkos brojnim preprekama i pretnjama, novinari odbijaju da se predaju i da hrabro obavljaju suštinske zadakte demokratije. Ipakl, upozorava da hrabrost novinara nije dovoljna te da su države odgovorne da štite medije u ovom trenutku kada je opasnost povećana.



"Možete da medije kritikujete, možete da se sa njima ne slažete, možete čak i da ih ne volite - ali je obaveza demokratija da prihvate, poštuju i štite raznolikost i slobodu svih glasova", poručio je Dezir.



Istakao je i da njegova Kancelarija trenutno radi na obimnom istraživačkom projektu čiji je cilj da se pronađu rešenja i sakupe podaci radi bolje zaštite novinara.



Naveo je i da njegov tim radi na dokumentarnom filmu kojim će, kroz živote novinara koji žive i rade u regionu OEBS-a, prikazati stravične razmere uznemiravanja na internetu, a film će biti prikazan u decembru u Beču.



"Nastaviću da se borim protiv pretnji, zlostavljanja i uznemiravanja medijskih poslenika kad god i gde god da se dogode", zaključio je predstavnik OEBS-a za slobodu medija.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva