Vesti
Devizne rezerve NBS povećane na skoro 10 milijardi evra

13:57, 11.08.2017

|

Izvor: RTS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula ove godine iznosile su devet milijardi i 948 miliona evra, što je za 277,7 miliona evra više nego na kraju juna, saopštila je danas NBS.
Foto RTS
Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 203 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8,2 milijardi evra i za 302 miliona evra su veće nego na kraju juna.

Devizne rezerve NBS su u julu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 220 miliona evra), koje su znatno premašile odlive po osnovu promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjenja izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, servisiranja stare devizne štednje i po osnovu ostalih odliva (ukupni odlivi u iznosu od 150,3 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu kreditne aktivnosti države i neto prodaje deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 98,5 miliona evra, kao i prilivi po osnovu donacija, kamata i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 109,5 miliona evra).

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu je iznosila 669,3 miliona evra što je za 155,9 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 3,1 milijarda evra.

U julu je dinar nominalno ojačao 0,4 odsto u odnosu na evro a NBS intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 165 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design