:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

155

Devizne rezerve NBS na kraju maja 9,49 milijardi evra

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase M1 od 197 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (84, ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 7,8 milijardi evra, što je za 79 miliona evra više nego prethodnog meseca.

Povećanje devizne rezerve je, kako je navedeno u saopštenju, u najvećoj meri posledica povećane aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (84, priliv od 145 miliona evra po osnovu intervencija kupovinom deviza).

"To je bilo više nego dovoljno da pokrije neto odlive nastale po osnovu promene medjuvalutnih odnosa na medjunarodnom finansijskom tržištu (84, 110,1 miliona evra) i neto razduženja države, po osnovu kredita i hartija od vrednosti (84, 13,6 miliona evra)", istakla je NBS.

Dodaje se da su ostali neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u iznosu od 61,5 miliona evra dodatno doprineli rastu deviznih rezervi.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosila 366,2 miliona evra i bila je za 91,4 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 1,9 milijardi evra.

U maju je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 120 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva