:

:

TV Most

Foto: nspm.rs

clock

April 30, 2015   12:05

0

145

Devenport: Značajna godina za Srbiju



Srbija je dobro odgovorila na sve veće izazove ekonomskih i strukturnih reformi, rekao je Devenport u intervjuu časopisu "Kurir" na engleskom jeziku, a sada je, kako je dodao, potrebno da izradi akcioni plan u kojima će pokazati svoju viziju kada je reč o ispunjavanju obaveza iz domena vladavine prava.

Srbija je zavrsila prvu fazu u pregovaračkom procesu odnosno skrining svih poglavlja a sada je u pripremi izveštaja o skriningu, Evropska komisija će onda na bazi tih izveštaja, dati preporuku zemljama članicama o otvaranju poglavlja, rekao je on.

"Inicijani fokus je na poglavljima 23 i 24. Još uvek treba da vidimo akcione planove koj bi pokazali viziju i namere Srbije kad je reč o ispunajvanju obaveza u domenu vladavine prava. To na primer znači suzbijanje korupcije na sistemski način i smanjenje ogromnog broja zaostalih slučajeva pred sudovima," precizirao je Devenport.

Srbija, kako je ocenio, deluje spremna za to i potpuno posvećena tom zadatku.

Na pitanje da li će poglavlje 35 o Kosovu može biti otvoreno do kraja godine Devenport je odgovorio potvrdno.

"Da, naravno da je to moguće," rekao je šef delegacije EU.

Po njegovim rečima, poglavlje 35 se tiče niza pitanja, uključujući članstvo Prištine u međunarodnim telima kao i obhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Skrining je završen pre više od godinu dana i otvaranje ovog poglavlja sada umnogome zavisi od implementacije postojećih obaveza preuzetih u dijalogu (Beograda i Prištine). Naglasak je na primeni onoga što je dogovoreno," rekao je Devenport.

Kada je reč o narednim koracima u tom procesu, zvaničnik EU smatra da ima još toga da se uradi po pitanjima energije, telekomunikacija kao i slobode kretanja.

"Naravno ono što zovemo obuhvatnom normalizacijom po definiciji mora da se odnosi na sve aspekte odnosa," kaže Devenport.

Na pitanje kakav je stav EU o medijskoj situaciji u Srbiji, Devenport je rekao da je Evropska komisija svoje mišljenje iznela u izvestaju o napretku u oktobru 2014, kada se osvrnula da događaje u prethodnoj godini i između ostalog izrazila zabrinutost u pogledu potpunog upražnjavanja slobode medije.

"Mi pažljivo pratimo situaciju u srpskim medijim i o tome ćemo naravno govoriti i u Izveštaju o napretku za 2015," rekao je Devenport podsećajući da je i vladin Savet za borbu protiv korupcije izneo niz preporuka o ovom pitanju.

Na pitanje da li je realno ocekivati da će EU izvršiti pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije, Devenport je podsetio da su funkcioneri EU više puta rekli da postoji razumevanje za tradicionalne veze Srbije i Rusije i da je na Srbiji, kao zemlji kandidatu, da donese odluku o pridruživanju sankcijama.

Povodom učešća srpskih vojnika u paradi povodom Dana pobede u Moskvi on je rekao da je odluka o učešću u obeležavanju kraja Drugog svetskog rata "suverena odluka Srbije."

"Mi 9. maja slavimo Dan Evrope. Međunarodna zajednica se posle užasnih stradanja u Drugom svetskom ratu obavezala da će sprečiti da se takve tragedije događaju u budućnosti. Žalimo što Rusija tokom protekle godine nije poštovala te međunarodne obaveze," zaključio je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva