:

:

TV Most

Foto: srbijadanas.com

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

189

Desetorica zločinaca OVK na udaru novog suda



S obzirom na to da se njihova imena zasad drže kao stroga tajna, javnost u Prištini uveliko spekuliše da će prvi na udaru biti oni koji su istraživani za trgovinu organima, a pojedini čak šapuću i ime Hašima Tačija.

Hašim Tači je u vreme 1998-2000. bio politički komandant cele OVK i on bi, po komandnoj odgovornosti, mogao biti prva meta specijalnog suda za zločine te formacije.

Planirano je da se ovaj sud bavi sudbinom Srba i ostalog nealbanskog stanovništva u periodu od 1998. do kraja 2000. godine. U tom kontekstu spominju se zločini u logorima u Cahanu i Kukešu, kao i hotelu „Drenica“ u Draču, ali i slučaj Orahovac.


Ipak, u Prištini juče niko nije želeo javno da govori o ovoj temi.


Albansku javnost za to vreme potresa i nacrt zakona za formiranje specijalnog suda, koji bi trebalo da bude usvojen u kosovskom parlamentu, u kojem se govori i o genocidu kao krivičnom delu. Prištinski mediji otuda navode da, iako će sudski procesi biti pojedinačni, to bi moglo dovesti do toga da Kosovo bude osuđeno za genocid.

Ramuš Haradinaj je bio vojni komandant OVK u Metohiji, odakle je proterano više od 90 odsto Srba. Ipak, pošto ga je Hag u dva navrata oslobodio, novo suđenje nije izvesno.

Politički analitičar Fatmir Šeholi kaže da će ovaj sud biti praktično međunarodni i imaće sve nadležnosti kao sud u Hagu, a Kosovo daje samo saglasnost za njegovo formiranje.

- S obzirom na to da u sudu neće biti nijednog albanskog sudije niti tužioca, jasno je da se faktički suočavamo s međunarodnom pravdom. Ne verujem da je na Kosovu bilo genocida, ali jeste bilo ratnih zločina, i to nakon povlačenja srpskih formacija, tako da je u redu da se jednom i za sva vremena utvrdi istina. Sud će za početak imati mandat pet godina, ali verujem da će se tokom tog perioda i sudskih postupaka otvoriti i novi slučajevi, tako da je verovatno da će mandat biti produžen - kaže Šeholi za „Blic“.


Naš sagovornik nije želeo da spekuliše o tome ko bi se iz bivše OVK mogao naći na optuženičkoj klupi novog suda.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva