:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

121

Demohrišćani traže koalicione partnere


Nemačka kancelarka Angela Merkel biće četvrti put na čelu Vlade. Njeni konzervativci osvojili su većinu, a ona je poručila da želi stabilnu vladu koja će biti formirana do kraja godine.



Socijaldemokrate Martina Šulca su priznale poraz i prelaze u opoziciju. U Bundestag ulazi i desničarska Alternativa za Nemačku, antimigraciona i krajnje desničarska partija. U Berlinu i drugim nemačkim gradovima su održani protesti protiv ove partije krajnje desnice, jer se građani plaše narastajućeg nacizma.


Nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je da preuzima mandat za formiranje nove nemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka Alternativa za Nemačku predstavlja "veliki novi izazov".



Demohrišćani su na vlasti već 12 godina od kojih su poslednje četiri bile "pune izuzetnih izazova". Merkelova je ipak poznata po jednostavnim rečenicama, tehnokratskoj vladavini bez mnogo emocija i po tome što Nemcima, zna da ponudi sigurnost u vremenu nesigurnosti.



"Hajde da ne okolišamo, očekivali smo bolji rezultat. Ali imali smo jako teške četiri godine. Zato sam srećna što smo ostvarili strateški cilj naše kampanje. Neće biti nove vlade bez nas, poručila je Merkelova.



Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel.



Socijaldemokrate Martina Šulca su na izborima, prenose mediji, postigle najgori rezultat posle Drugog svetskog rata. Predsednik te stranke, dojučerašnji stranački partner Angele Merkel izjavio je da su "greške" aktuelne kancelarke pomogle ekstremnim desničarima da uđu u Bundestag.



"Mi smo odgovorni našoj zemlji, a njoj je sada važna snažna opoziciona stranka. Koalicija i svaka saradnja sa Demohrišćanima sada prestaje, a plan o budućnosti Nemačke ćemo predstaviti kao opozicija", rekao je Šulc.



U parlament Nemačke ulazi, prvi put posle 1949. godine, krajnje desna stranka, ksenofobična Aleternativa za Nemačku.



Desničari obećavaju da će "promeniti zemlju". Ta stranka je formirana 2013. kao antievropska partija, ali je potom promenila fokus izvlačeći korist iz zlih slutnji povodom rekordnog priliva migranata u Nemačku. Jedan od prioriteta te stranke biće da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion izbegllica.



"Glasači su bili toliko nezadovoljni radom velike koalicije, da su obe glavne partije izgubile velike procente u poređenju sa prošlim izborima. Glasovi su otišli našoj partiji koja želi da određene teme vrati u javnu raspravu, teme koje su dugo bile gurane pod tepih. Sad će se o njima raspravljati u Bundestagu", istakao je Frauke Petri iz Alternative za Nemačku.



Po objavljivanju rezultata, u Berlinu i još nekoliko drugih gradova održani su protesti zbog ulaska krajnje desnice jer se građani boje rastućeg nacizma, rasizma i ksenofobije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva