:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

204

Demarkacija sa Crnom Gorom ponovo u kosovskoj skupštini


Kosovska vlada je odluku donela na današnjoj sednici, pošto je prethodno Komisija podnela izveštaj o granici sa Crnom Gorom, u kojem je konstatovala da Sporazum o demarkaciji granične linije iz 2015. godine ne odgovara administrativnim graničnim linijama iz vremena bivše Jugoslavije.




Nakon odluke kosovske vlade, kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je sve poslanike skupštine, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost – da se ujedine u ratifikaciji sporazuma.



Tači je ocenio da se današnjom odlukom kosovske vlade "završava saga o sterilnim akademskim raspravama, koje nisu donele nikakve nove argumente i za tri godine su produžile izolaciju građana, izazivajući konfuziju i strah kojim Kosovo navodno rizikuje da izgubi teritoriju".



Demarkacija sa Crnom Gorom jedan je od nekoliko preduslova, kako bi žitelji Kosova dobili viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije.



"Sada je vreme za Skupštinu Kosova da preuzme svoju zasluženu odluku u interesu građana, koji strpljivo čekaju godinama ukidanje viza, odnosno uklanjanje izolacije", podvukao je Tači.



Sporazumu Prištine i Podgorice o demarkaciji iz avgusta 2015. godine snažno se protivi opozicija u parlamentu, tvrdeći da Kosovo ostaje bez 8.000 hektara teritorije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva