:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   11:30

0

259

Delegacija Srbije položila venac na Kajmakčalanu


Odlazak na Kajmakčalan organizovan je u okviru drugog dana Konferencije Srba u regionu i Srbija – perspektive, koja je održana u Bitolju.



Delegaciju Srbije predvodio je Miodrag Linta. Vence su položili i izaslanik ministra odbrane Srbije pukovnik Slađan Ristić, izaslanik načelnika Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Slađan Stamenković, kao i brojne druge delegacije.



"Bitka za Kajmakčalan ima veliki istorijski značaj, jer je srpska vojska oslobađanjem Bitolja, posle velikih i strašnih borbi posle samo godinu dana okupacije povratila deo svoje državne teritorije", rekao je tom prilikom Linta i dodao je da je ta pobeda plaćena velikim ljudskim gubicima.



Ukazao je da je poginulo 4.438 Srba, a odlučujući doprinos ovoj istorijskoj pobedi dala je dobrovoljačka jedinica vojvode Vuka koji su činili Srbi sa područja tadašnje Austrugarske (područje današnje AP Vojvodina, BiH i Hrvatska).



Od avgusta do kraja 1916. godine od 3.500 dobrovoljaca ove jedinice samo je njih 400 preživelo, podsetio je predsednik Odbora.



Posle polaganja venaca kod spomen-kosturnice služen je pomen za stradale srpske vojnike. Organizator Konferencije Srba u regionu i Srbija – perspektive i odlaska na Kajmakčalan bio je Nacionalni savet Srba u Makedoniji. Inače, na Kajmakčalanu se pre 102 godine odigrala jedna od najznačajnijih bitaka u istoriji Srbije i srpske vojske. Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2.521 metara nadmorske visine, na granici Republike Makedonije prema Grčkoj (Mariovo). 



Poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine.  Na njemu je podignuta spomen-kapela gde se nalazi i urna u kojoj je sahranjeno srce velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda doktora Arčibalda Rajsa.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva