TV Most - Delavi: Beograd i Priština da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta
Vesti
Delavi: Beograd i Priština da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta

08:56, 20.07.2018

|

Izvor: RTS, B92

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izjavio je sinoć da je "na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta".
Foto: Tanjug/AP


Ta njegova izjava je u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju i crvenu liniju za Vašington.
Ponovio je da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.Na pitanje da li isključuje podelu Kosova, Delavi je rekao da ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma."Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima", kazao je Delavi. "Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neku vrstu konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredsređen sada", kazao je on. Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srpskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi. "Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom istorijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost dece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivrečnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije poslednjih godina. Mislim da je značajno da se usredsredimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena", kazao je Delavi.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design