:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

127

Deklaracije uočljivije, ali ih malo ko čita

Od aprila ove godine kupci više ne moraju sa lupom u kupovinu. Slova na deklaraciji su veća, a u skladu sa evropskim standardima, drugom bojom i vrstom slova su označeni alergeni, arome i aditivi. Ipak, čini se da potrošači tu promenu nisu primetili.

Kontrola postoji, ali ponekad trgovci umeju da nađu rupu u zakonu. U tome im pomažu, paradoksalno, neobavešteni kupci. Kada tome dodamo da Pravilnik nije obuhvatio proizvode koji su u zalihama, jasno je kako dolazi do ovih situacija.

"Kaznene odredbe propisane su na osnovu Zakona o bezbednosti hrane. Visina kazni zavisi i od pravnog uređenja subjekta u poslovanju hranom. Tako, na primer, ukoliko pravno lice stavlja u promet hranu koja nije označena, deklarisana i izložena u skladu sa odredbama Pravilnika biće kažnjeno od 150.000 do 1.000.000 dinara za prekršaj", navodi M inistarstvo poljoprivrede.

Prema istraživanju udruženja potrošača, čak 65 odsto potrošača ne razume šta je napisano na deklaracijama, a samo šest odsto ljudi gleda informaciju o alergenima i aditivima.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije kaže da je najveći problem i zadatak bio, kada je donet novi pravilnik, da tržišna inspekcija krene i kažnjava trgovce da li imaju te deklaracije na određenim proizvodima.

"Mislim da je trebalo obrnuto da se radi - da je trebalo da se potrošači edukuju da se informišu šta taj pravilnik znači, pa tek kad oni budu informisani da tek onda inspekcija krene da radi taj posao jer će onda i potrošači upozoravati inspekciju", kaže Vera Vida.

Ono što dodatno zbunjuje kupce jeste lažno oglašavanje, pa su tako na primer rafovi prepuni - lekovitih voda, ali i drugih proizvoda sa sličnim svojstvima. Tome bi uskoro trebalo da se stane na kraj.

"Pravilnik o nutritivnim i zdravstevenim izjavama je gotov, očekujemo da će za par meseci biti usvojen i objavljen i posle toga očekujemo da će se zaista uvesti red u deklarisanje hrane", kaže dr Danica Zarić, direktorka "IHIS Nutricionizma" i član Radne grupe za izradu Pravilnika.

Do uvođenja reda, smatraju udruženja potrošača, mora se raditi na neprestanom obaveštavanju i obrazovanju potrošača. U suprotnom, čak i neregularna roba naći će put do kupca.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva