:

:

TV Most

clock

April 05, 2015   12:05

0

115

Deficit manji, moguće veće plate i penzije

On je rekao da je planirana visina prihoda bila 23 milijarde dinara, a da je ostvareno skoro dvostruko više.

"Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano", rekao je Vujović.

"Od septembra se beleži poboljšanje uplata PDV i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena discipline", objasnio je on.

Bolji su prihodi i od akciza. Za četiri miliona dinara veći su nego prethodnih godina, odnosno 5,5 odsto nego što je planirao ministar finansija.

"Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje. Ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava", naveo je Vujović i istakao da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

On očekuje i veći udeo PDV i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima.

Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju na jesen, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

"Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, Fond (84, MMF) će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija", izjavio je Vujović.

Prema njegovim rečima, najveća su odstupanja – i to za 44 odsto kod potrošnje novca za kapitalne investicije.

Nije samo potrošeno manje nego što se planiralo za ovu godinu, nego i u poređenju s prethodnim godinama, objasnio je on, ali je dodao da je prvi kvartal uvek spor u realizaciji projekata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva