:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2017   12:05

0

301

Dečani slave Dan posvećen ktitoru Stefanu Dečanskom


Hram Visoki Dečani podignut je podno Prokletija, nadomak Peći, u vreme procvata srpske srednjovekovne države. Zadivljuje lepotom arhitekture i zidnog freskopisa.




"Mi imamo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture redovnu saradnju i radi se s vremena na vreme, i rađeno je pod okriljem Uneska, zaštita fresaka i s vremena na vreme njihovi eksperti dolaze", kaže arhimandrit Sava, iguman Visokih Dečana.


Slikarstvo Dečana predstavlja enciklopedijsku riznicu vizantijske umetnosti. O tome svakodnevno mnogobrojnim posetiocima i inostranim delegacijama govore monasi dečanskog bratstva.



"Preko Svetog kralja Stefana Dečanskog čije mošti netruležne ovde imamo, zaista se izliva blagodet Božija, koju osećamo ne samo mi nego i svi koji dolaze. Mnogi ljudi prvi put dolaze u kontakt sa našom tradicijom, sa našim verom", rekao je iguman Sava.



Zadužbina kralja Stefana Uroša Trećeg, koju mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture, jeste jedini spomenik na Kosovu i Metohiji, koji obezbeđuju pripadnici međunarodnih snaga.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva