:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   19:11

0

280

Deca sa Kosova i Metohije posetila Vladu Srpske

U Republici Srpskoj gosti su od 17. do 24. juna smešteni u 13 gradova Srpske a tu su u okviru projekta Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Deca iz južne srpske pokrajine nisu krila oduševljenje svojim boravkom u Srpskoj i gostoprimstvu svojih vršnjaka i njihovih porodica. I svi imaju jednu poroku – što pre srediti situaciju na KiM i da žive u miru.

Projekat kojim deca sa Kosova i Metohije deo letnjeg raspusta provode u Srpskoj organizovan je već šesti put. Zahvaljujući ovom projektu preko 2500 dece sa KiM upoznalo je Srpsku.

„Ovo predstavlja dogadjaj u Vladi Republike Srpske i svi možemo biti ponosni na naše učenike i roditelje koji već godinama bez pogovora prihvataju decu sa Kosova i Metohije“, rekao je Dane Malešević, ministar kulture i prosvete Republike Srpske.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao je da se „Republika Srpska sa ponosom pominje na Kosovu i Metohiji“.

„Republika Srpska je uz srpski narod na KiM i oni Republiku Srpsku doživljavaju kao nešto svoje“, naglasio je Arlov.

Prijem u Vladi Srpske bio je i prilika za zvanično pobratimljenje pet osnovnih škola iz Republike Srpske sa pet škola sa Kosova i Metohije. A sve u cilju još većeg i češćeg upućivanja jedinih na druge.

- To je ono čime smo mi naponosniji i najsrećniji. Da se deca iz Banjaluke, Subotice, Beograda, Kosovske Mitrovice, Gračanice, Parteša... osete kao jedno, jer jedno i jesu i da im mi pomognemo da budu dobri đaci, dobri ljudi i da bratski i srdačno međusobno sarađuju na korist naše zajednice u čitavom regionu - istakao je Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije

Sve to kako bi mališani još više i još češće bili upućeni jedni na druge, jer međusobnim posetama rastu prijateljstva za celi život.

U okviru današnje posete gosti su obišli i banjalučku tvrđavu Kastel.
U okviru sedmodnevnog boravka gosti su posetili i spomen kompleks Gradina. Njihova poseta organizovana je uz podršku kabineta predsednika Srpske i predsednice Vlade Srpske.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva