:

:

TV Most

Foto: Blic

clock

Jul 17, 2015   17:14

0

148

Deca sa KiM u avgustu bez pasoša u RS

U organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, deca će od 22 - 29. avgusta boraviti u šest gradova i opština u Republici Srpskoj: Šamcu, Bijeljini, Laktašima, Prijedoru, Gradišci i Gacku. Deca, koja će boraviti u Republici Srpskoj, dolaze iz više enklava sa juga Kosaova i Metohije. Ovu akciju Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uspešno organizuje četvrtu godinu.

Pribavljanje pasoša Srbije za 300 dece sa Kosova i Metohije koštalo bi ukupno 12.000 evra. Roditelji dece sa juga Kosova i Metohije nisu u mogućnosti da plate 40 evra za pasoš po detetu, ne računajući troškove dva odlaska u Beograd.

Obradovala nas je odluka Saveta ministara i potvrda ministarstva bezbednosti BiH da je naša molba usvojena. Zbog toga im zahvaljujemo što su omogućili da deca sa Kosova i Metohije pređu granicu Srbije i BiH, bez problema, čekanja i troškova koje bi njihovi roditelji morali da plate (a nisu u mogućnosti) za dobijanje pasoša.

Uz šest lokalnih zajednica i 300 porodica Republike Srpske, dolazak dece sa Kosova i Metohije podržali su: Odbor Vlade Srbije za regionalnu saradnju Srba u regionu, Kancelarija Vlade Srbije za KiM, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske i Generalni Konzulat Srbije u Banja Luci.

Hvala najviše: lokalnim zajednicama, Osnovnim Školama i porodicama Srpske koje će 7 dana ugostiti decu sa Kosmeta da im bar malo svi zajedno olakšamo težak život, bez slobode, koju njihovi vršnjaci imaju u Srpskoj.

"Deci sa Kosmeta i njihovim pratiocima želimo srećno i ugodno putovanje, rado ih čekamo", kazao je u saopštenju dostavljonom našoj redakciji, Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije.

Izvor: TV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva