:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2018   18:48

0

215

Deca sa KiM na kampu "Škola prijateljstva"


U kampu će učestvovati više od 170 dece iz Popovca, Paraćina, Republike Srpske, Crne Gore, Moldavije i Rusije, a ove godine, na kampu će učestvovati i pedesetoro dece sa Kosova i Metohije uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, aerodroma Nikola Tesla Beograd i Elektromreže Srbije.



«Škola prijateljstva» objedinjuje sve aspekte rada sa decom i zasnovana je na zajedničkim aktivnostima u radionicama obrazovno-vaspitnog sadržaja pod nazivom «Srpsko-ruski kod», naveli su organizatori i dodali da je osnovni zadatak tih radionica negovanje i očuvanje nacionalnog identiteta kroz upoznavanje sa jezikom, tradicijom, kulturom, verom i istorijom naroda Srbije i regiona.



Osim toga, «Škola prijateljstva» nudi i radionice zabavno-sportskog sadržaja – škole fudbala, košarke, tenisa, borilačkih veština i ritmičke gimnastike, kao i kreativne radionice poput škole muzike, slikanja, etnologije, ekologije i izviđača, koje imaju za cilj da kod dece razviju talenat, kreativno mišljenje i timski duh. «Škola prijateljstva» realizuje se svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje srpske dece obuhvaćene programima organizacije «Naša Srbija», a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.



Vremenom je «Školaprijateljstva» prerasla u mesto susreta dece različitih nacionalnosti, dominantno srpske i ruske, ali i pripadnika drugih naroda, čime «Škola prijateljstva» doprinosi izgradnji zdravih, na toleranciji i poštovanju zasnovanih odnosa, među našim zemljama što je prepoznao UNESKO.



Središnji događaj «Škole prijateljstva» je tradicionalni Dan rusko-srpskog prijateljstva, koji će u nedelju, 22. jula, okupiti brojne ugledne goste, dobrotvore i partnere iz zemlje i inostranstva. Biće to ujedno i prilika da deca prikažu deo u kampu stečenog znanja i naučenih veština.



Škola prijateljstva, u hotelu Beli bor, održava se uz tradicionalnu podršku kompanije «CRH Srbija» iz Popovca i ruskog Fonda socijalnih i kulturnih inicijativa Svetlane Medvedeve.


Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva