:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

129

Deca migranti u školskim klupama

U 27 škola u Srbiji, nastavu pohađa 252 dece migranata. Školaraca je najviše u Beogradu i Šidu, a Šid je jedina opština u kojoj je početak školske godine izazvao veliko negodovanje i protest roditelja. U Komesarijatu za izbeglice tvrde da su zamerke Šiđana neopravdane.

Ivan Mišković iz Komesarijata kaže da centara za azil i prihvatnih centara ima na teritorijama 16 lokalnih samouprava. Na teritorijama tih samouprava deca će krenuti u školu – njih oko 590 do kraja septembra.

"Zaista nigde nije bilo problema. Iskoristio bih priliku da zahvalim svim roditeljima, deci i nastavnicima u tim školama na velikom razumevanju koje su pokazali za ovu veoma bitnu temu", rekao je Mišković.

Roditelje koji protestuju upitao je "kako bi bilo da su njihova deca u toj situaciji i da deci migrantima ne požele ništa drugo do ono što bi poželeli svojoj deci".

Na pitanje da li je za đake bila dodatna trauma saznanje da meštani ne žele da se njihova deca druže sa migrantima, Mišković je rekao da možda jeste, ali da je važno da se ne pokvari pozitivna slika koju je Srbija stekla tokom migrantske krize.

Roditelji su govorili da se boje da će njihova deca biti zaražena, da će migranti ometati nastavu jer ne govore srpski jezik. Mišković kaže da nema mesta za te argumente jer su deca prošla detaljan sistematski pregled, nastavnici su obučeni i knjige pripremljene.

Deca migranti i njihovi roditelji su pozitivno reagovali na mogućnost da njihova deca idu u škole, jer će im to omogućiti da steknu privid normalnog života, rekao je Mišković.

"Kada je veliki broj ove dece stasao za polazak u školu počeli su ratovi u njihovim zemljama i oni nisu imali priliku da uđu u te tokove i ovu priliku su dočekali sa radošću. Zato mislim da svi zajedno trreba da im olakšamo i da im pomognemo da prebrode sve te traume", rekao je Mišković.

Ovo je, smatra, i prilika da redovni đaci vide nešto drugačije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva