:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 07, 2018   12:05

0

208

Deca greše a roditelji plaćaju kazne


Fotografija tinejdžera na kojoj konzumiraju narkotike pali crveni alarm za sve u društvu, a resorni ministar predlaže stroge sankcije.



"Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole. Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti i to finansijski", kaže ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.



Takve mere, smatraju u udruženju "Roditelj", neće dati željeni rezultat.



"Možemo deci da pošaljemo poruku da se sve može platiti, šta god da urade. Mislim da nijedna kazna nikada nije urodila plodom, a posebno u ovoj priči koja je vrlo osetljiva. Mislim da je roditeljima potrebna pomoć u ovom trenutku kada pričamo koliko problema imamo sa decom i sa vršnjačkim nasiljem", ističe Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".



Po objavljivanju, njihove navike su videli svi, pitanje je ko je te fotografije morao da vidi pre.



"Ovo je poraz za porodicu, za obrazovanje i za čitavo društvo. Deca se ponašaju kako hoće, ili su deca prepuštena sama sebi, roditelji rade non-stop, ili su prezaštićeni od strane roditelja pa imate šetnju dilera, maloletnih dilera. Džoint košta 80 do 90 dinara, eksatazi do 100 dinara", kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.



Zbog toga je škola pod velikim pritiskom, upozoravaju defektolozi.



"Škola treba da bude i obrazovna i vaspitna, sad na neki način govorimo da bude i insititucija koja kažnjava za odgovornost roditelja. Bojim se da je veliko breme bačeno samo na školu i da bez podrške drugih sistema ovakve stvari koje se dešavaju, poput droge, nasilja, bez podrške MUP-a, sistema socijalne zaštite, škola teško može sama da reši", smatra profesor Aleksandar Jugović sa Univerziteta u Beogradu - FASPER.



Jedan od načina je, savetuju, da se u školama pojačaju i ojačaju psihološko-pedagoške službe.



"Mislim da je dosta mojih studenata defektologa iz različitih studijskih programa vrlo kompetentno da taj sistem ojača, da pojačamo preventivno delovanje", objašnjava Jugović. 



Osim toga, uposliti ih u slobodno vreme. 



"Sem škole, društvenih mreža i učenja ne postoji ništa organizovano u društvu. Društvo mora da se zabrine i da napravi nacionalni program za tog mladog čoveka da obavezno u školama uvede sport, kulturu, aktivnosti ", kaže Antić. 



Prve kazne zbog neopravdanih izostanaka neki roditelji su već platili. Bežanje sa časa koštalo ih je 5.000 dinara, ukoliko roditelji ne izmire ove obaveze, preti im i kazna zatvora.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva