:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 10, 2015   12:05

0

133

Debata o položaju žena na severu KiM

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”, kaže se u 1. članu deklaracije Ujedinjenih Nacija iz 50-ih godina. i danas, kada sva društva teže demokratiji, sa što većim slobodama ljudskih bića na rad, mišljenje, život, osnovna prava jedinki i grupacija krše se na svim nivoima.
Nevladina Organizacija “Žensko pravo”pokušava da poboljša pre svega položaj žena, prepoznavanjem njihovih potreba .
“Što se tiče ljudskih prava, mogu da kažem da je to jedan višeslojni mehanizam, osim što imamo na papiru zagarantovana prava i od strane međunarodnih konvencija i od strane zakonodavstva, stvari u suštini, na terenu, među ljudima izgledaju mnogo loše”, rekla je Ružica Simić, direktorka NVO “Žensko pravo” dodajući da iz aspekta žrtve, žene koja trpi nasilje dosta to teško izgleda.

“Mi kao žene, zajedno nevladin sector i političarke, moramo da sagledamo te potrebe i da znamo šta ćemo da tražimo. Znamo da su budžeti siromašni, one što su najurgentnije potrebe da to pokušamo zvanično, kroz budžete da obezbedimo”, podvukla je direktorka Simić.

“Kad poverim posao ženi, znam da će biti odrađen” naglasio je gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, koji je na 80 posto najvažnijih mesta postavio žene.

“Moj stav je da ako žena može da bude stub porodice, što ne bi mogla da bude stub društva. Bogom im je dato da rađaju, da su lepe, pametne, vredne, a mi muškarci smo samo jaki, nažalost.
Moje saradnice bukvalno su, od zamenice, do direktorke Doma kulture i obdaništa, sve žene “, istakao je gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović.

Opšti zaključak je da se u cilju poštovanja I ostvarivanja većih prava od najranjivije grupe, dece, osoba sa invaliditetom, manjinskih grupa, do žena I njihovih specifičnih potreba moraju udružiti sve relevantne institucije na lokalnom I državnom nivou.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva