:

:

TV Most

Foto: nspm

clock

April 21, 2017   12:05

0

135

Debakl projekta "Kosovo"

Najskuplji projekat međunarodne zajednice koji je dao najmanje rezultata zove se - Kosovo! Projekat izgradnje te države bio je vrlo skup i nigde nije uloženo tako mnogo novca, a dobijeno je malo demokratije i mnogo korupcije. Zato bi bilo važno znati zašto su, uprkos tolikom političkom i finansijskom ulogu, UN i EU na Kosovu ostvarile tako malo.

Ovo je izjavio Andrea Lorenco Kapusela, bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, na promociji svoje knjige "Izgradnja države na Kosovu - Demokratija, korupcija i EU na Balkanu".

- Snažna vojna, finansijska, politička i lobistička intervencija Zapada nije uspostavila demokratiju i poštovanje ljudskih prava, već fragilne institucije koje građanima ne mogu da pruže sigurnost i bezbednost - istakao je Kapusela. - Sve to potvrđuje da se međunarodna zajednica rukovodila pogrešnim teorijama, još od trenutka kada se odlučila na vojnu intervenciju 1999. godine. Paradoksalno je da su politički problemi, koje su stvorile ove odluke, naveli glavne zapadne sile da povlađuju najgorim elementima političke elite koja je nastajala na Kosovu, umesto da im se suprotstave, omogućivši im da kreiraju sistem upravljanja koji i dalje sprečava ekonomski i politički razvoj zemlje.

U svojoj knjizi, Kapusela je ogolio procese u kojima takozvana politička elita Kosova švercom, korupcijom i organizovanim kriminalom, pred očima EU i UN, u rukama drži građane kao taoce. Osim toga, kako je u četvrtak rekao, poražavajući su i rezultati rada Euleksa.

- Ova misija dobila je tri puta više sredstava za rad od ostalih u svetu, data su joj puna ovlašćenja, ali svi indikatori primene prava pokazuju stagnaciju ili pad - istakao je Kapusela.

Upitan da li među predstavnicima EU i SAD, ima onih, poput Madlen Olbrajt i Veslija Klarka, čiji bi rad pravosuđe trebalo da istraži, zbog pokušaja da učestvuju u privatizaciji nekih preduzeća na Kosovu i Metohiji, Kapusela je odgovorio da su bili neuspešni pokušaji.

- Ali slučaj Kristofera Dela, bivšeg američkog ambasadora u Prištini, zaslužuje da njegova vlada pažljivo pogleda šta je on radio na Kosovu - ukazao je Kapusela. - Njegovo učešće i veza u izgradnji auto-puta od Prištine do Tirane, kolosalni je primer korupcije! Pa, iako su Euleksu dostavljeni dokazi koji na to ukazuju, istraga protiv njega, nikada nije pokrenuta.

Za Srbiju je vrlo važno to što je Kapuselina knjiga zavredela veliku pažnju u međunarodnoj zajednici, rekla je Jelena Trivan, direktor "Službenog glasnika", koji je izdao knjigu, podsećajući da je u svom delu, autor kao međunarodni posmatrač i službenik, pokazao da je u takozvanoj državi Kosovo od korupcije obolelo sve - od državnog vrha do magacionera.

- Knjiga ogoljuje krah najskupljeg evropskog i američkog projekta kroz nepristrasnost čoveka koji dolazi iz Italije, odnosno EU - rekao je profesor dr Slaviša Orlović, urednik izdanja. - Knjiga je dobila i odlične kritike poznatih listova kao što su "Ekonomist", "Gardijan" i "Mond", jer daje insajdersku, stručnu, dokumentovanu analizu, potkrepljenu činjenicama o tome kako je Kosovo postalo deo mračne strane moderne istorije Balkana od 1999. godine naovamo.

ÄŒinjenica da su neki pojedinci kao deo međunarodnog tima, pre svega iz SAD, pokušali, a neki i ostvarili namere da ekonomski profitiraju na Kosovu, nije inicijativa njihove vlade - smatra Kapusela. - Da se tako ponašaju omogućilo im je to što je Kosovo već nekoliko godina na vrlo niskom nivou interesovanja američke administracije. SAD su, zapravo, gotovo ravnodušne prema Kosovu.

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva