:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

204

DCV: Er Srbija postupila po priručniku

Direktorat je 10. avgusta započeo vanredni inspekcijski nadzor nad avioprevoznikom Er Srbija i aerodromom "Nikola Tesla", kao i pružaocem usluga zemaljskog opsluživanja "Air Serbia grounding services", a u vezi sa tim događajem prilikom registracije putnika za let JU 184, sa poletanjem za Tivat u 17:05.

"Tokom vanrednog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je avio-prevozilac poštovao odredbe procedura navedenih u priručniku, kao i da nije bilo povrede Zakona o vazdušnom saobraćaju i Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju", navodi Direktorat u izveštaju.

U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac gde je utvrđeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama.

Direktorat podseća da svi putnici imaju pravo da prilikom rezervacije karata prijave putovanje i lica sa specijalnim potrebama kako bi takvim licima bili omogućeni uslovi za prihvat i prioritetno ukrcavanje u vazduhoplov.

Tokom inspekcijskog nadzora izvršen je uvid u procedure avio-prevoznika u kojima je opisan postupak koji primenjuje avio-prevozilac u slučaju prijema na let putnika sa specijalnim potrebama.

Shodno navedenim procedurama prilikom registracije putnika za let, lice koje vrši tu registraciju dužno je da izvrši preliminarnu procenu putnika za let, što je i učinjeno , a o čemu je obavešten šef smene zastupnika avio- prevoznika, koji je poštujući navedenu proceduru, zajedno sa putnikom i pratiocem otišao do dežurnog lekara na aerodromu "Nikola Tesla".

Lekar je izvršio procenu spremnosti putnika za let i utvrdio da putnik u datom trenutku i stanju nije bio spreman za let.

Nakon izvršene procene lekara, predstavnik avio- prevoznika na aerodromu doneo je odluku da se putniku uskrati ukrcavanje u vazduhoplov, navodi Direktorat.

Sinu istoričara Čedomora Antića na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu u nedelju, 6. avgusta, nije bilo dozvoljeno da se ukrca u avion na letu do Tivta da ne bi, kako je objašnjeno u kompaniji "Er Srbija" uznemirio ostale putnike.

U kompaniji "Er Srbija" rekli su za Novosti da žale zbog neprijatnosti kroz koju je prošla beogradska porodica i navode da je "odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let".

Otac mališana, Čedomir Antić, kaže da je odlučio da pravdu potraži na sudu, a taj su incident kao apsolutno diskriminatorski osudili predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, kao i mediji i javnost.

Mediji su preneli i da je dečak do sada putovao avionom više puta i da mu nijedna avio kompanija nije zabranila ulazak u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva