:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2015   12:05

0

133

Davenport: Nije tačno da se ukida Šengen

Majkl Davenport ističe da bi svaka država, kada je reč o najavi o zatvaranju granica, trebalo da shvati ozbiljnost trenutka i da preuzme deo obaveza.

"Definitavan stav o tome znaće se u petak, na sastanku ministara spoljnih poslova EU", rekao je Davenport nakon što je sa predsednikom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem obišao prihvatni centar za izbeglice u Preševu.

Tada će se sve iskristalisati, znaće se ko zatvara granice, a ko ne, poručio je Devenport i dodao:

"U ovim kriznim situacijama vlade imaju veliku odgovornost da poštuju međunarodne standarde što se tiče prihvatanja izbeglica, a sa druge strane svaka vlada takođe ima veliku odgovornost da svojim građanima obezbedi sigurnost i bezbednost".

Davenport je rekao i da je Unija odobrila Srbiji i Makedoniji pomoć u iznosu od 14 miliona evra. Istakao je i da je impresioniran efikasnošću zajedničkog rada na prihvatnim centrima za izbeglice u Srbiji, jer se s njima postupa na dobar i human način.

Bilo je, kako je rekao, razgovora i o mogućnostima da se dođe do poboljšanja uslova za prihvatanje izbeglica, recimo onih sa invaliditetom, a kako je ukazao, sve više među njima ima i male dece.

Davenport je tom prilikom pohvalio resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koordinaciono telo, nevladine organizacije i druge međunarodne organizacije za efikasnu saradnju na tom, kako je rekao, teškom zadatku.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da je život otežan u Preševu zbog velikog broja izbeglica, ali da do sada nije bilo nijedne negativne reakcije.

"To je za pohvalu lokalnom stanovništvu i lokalnoj samoupravi", rekao je on.

Rekao je da je Davenportu pokazao šta je do sada urađeno i planove šta bi trebalo uraditi u narednom periodu.

"Rekli smo i šta je još potrebno od EU. Pored materijalne, potrebna nam je i pomoć u vozilima, Dobili smo uveravanje da ćemo to i dobiti i nadam se da ćemo obezbediti bolje zbrinjavanje ljudi koji su svojom tragedijojm došli u poziciju da se bore za egzistenciju", rekao je Stanković.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva