:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

124

Davenport: 2015. je godina realizacije

"Pregovori o pristupanju Srbije EU formalno su započeli pre godinu dana u Briselu. Od tada se mnogo radilo na pripremi pregovora o konkretnim poglavljima i započinjanju ključnih reformi. Taj zalet i stepen ambicije treba održati kako bi zemlje članice EU otvorile prva poglavlja ove godine", rekao je Davenport za list "Danas".

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prošle godine donela brojne reformske zakone i usvojila nekoliko dobrih akcionih planova i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru.

"Svi se nadamo i očekujemo da će 2015. biti godina realizacije. Trebalo bi da reforme počnu da pokazuju rezultate koji ce pomoći oporavku privrede, kako bi do idućeg Izveštaja o napretku Srbije svi mogli da ga vide i osete, čak i ako ne pročitaju izveštaj", istakao je šef delegacije EU.

Podsetivši na niz sastanaka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o brojnim aktuelnim pitanjima - o novoj rundi dijaloga u Briselu u februaru, pregovaračkim poglavljima, regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti kao i o ekonomskim reformama, ukljucujuci restrukturiranje državnih preduzeca - Davenport je podsetio da je agenda za ovu godinu ogromna i da uključuje i prioritete kao što su vladavina prava, pre svega akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, borbu protiv korupcije i diskriminacije, sprovodenje medijskih zakona.

"EU je daleko najveći partner Srbije u najrazlicitijim sferama. Na tržište EU ide oko 70 odsto srpskog izvoza, zemlje EU su apsolutno najveci investitor u srpsku privredu. Iz pretpristupnih fondova svake godine dajemo oko 200 miliona evra u vidu bespovratne pomoci za reforme u prioritetnim oblastima pristupnog procesa, ali i u druge svrhe", rekao je Davenport.

"Premijer (Vučić) odlično zna koliko toga EU radi u korist Srbije i da će u periodu koji je pred nama, zajednički morati još više da se uradi. Ne bi trebalo da nam neke stvari skreću pažnju sa poslova koji su pred nama", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, sve zemlje članice EU podržavaju pristupanje Srbije Uniji.

"Srbija je uporno radila na unapređenju odnosa sa susedima u regionu i biće važno da nastavi sa takvim postignucima i nadogradi ih. Osnovni kriterijumi za članstvo su isti od 1993. za sve kandidate. To su takozvani kriterijumi iz Kopenhagena, koji uključuju političke i ekonomske kriterijume, sposobnost zemlje da usvoji zakonodavstvo EU i regionalnu saradnju. Nema nikakvih novih uslova", kazao je Davenport.

Kada je reč o nivou slobode medija u regionu, Davenport je rekao da EU stanje u svim zemljama kandidatima posmatra zasebno, a da je Srbija prepoznala da je ovu konkretnu oblast neophodno unaprediti i pokrenula reforme.

"(Srbija je) napravila važan korak ka sprovodenju medijske strategije iz 2011. kada je u avgustu prošle godine usvojila set medijskih zakona. Sada je najvažnije da se ti zakoni sprovedu i da njihove odredbe daju rezultate zbog kojih su i doneti. Tu imam u vidu konačno uspostavljanje transparentnosti vlasništva, regulisanje finansiranja iz javnih fondova, povećanu odgovornost za javno izgovorenu rec", naglasio je Davenport.

Povodom Železare u Smederevu, Davenport je rekao da je Evropska komisija u potpunosti svesna njene ekonomske i društvene važnosti.

Kada budemo dobili plan restruktuiranja koji dogovore Republika Srbija i investitor, tada će Komisija dati mišljenje o njegovoj uskladenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, istakao je on.

"Sektor proizvodnje čelika u EU karakteriše snažna konkurencija i višak kapaciteta, zbog čega pravila EU ne dozvoljavaju zemljama članicama da dodeljuju državnu pomoć. Srbija i EU su se dogovorile oko tranzicionog perioda za dodelu državne pomoći u ovom sektoru u Srbiji, koji ističe 1. februara", zaključio je Davenport.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva