:

:

TV Most

Foto: berlinale.de

clock

Februar 15, 2015   12:05

0

174

Dansko-srpski film"Flotel Europa"nagrađen uBerlinu

Nemački nacionalni dnevni list Tages špigel (Tages spiegel) od 2007. sponzoriže ovu nagradu, koju dodeljuje devetočlani žiri najboljem filmu u programskoj sekciji Forum.

U saopštenju žirija navodi se da je "Flotel Europa" "impresivan film koji se služi montažom VHS video materijala sa početka devedesetih, snažna mešavina dokumentarnih i fiktivnih elemenata", kao i da "fascinira zahvaljujući ekspresivnoj snazi amaterskih snimaka, koji su vešto povezani sa ličnim refleksijama".

"Flotel Europa" pobrao je tokom festivala i mnoge pozitivne kritike u nemačkim i drugim evropskim medijima: o njemu su pisali Die Zeit, Deutsće Welle, Cineuropa, Vice i drugi.

Film je sastavljen od ličnog VHS arhivskog materijala koji je snimila grupa izbeglica iz Bosne i Hercegovine između 1992. i 1994., tokom njihovog zajedničkog života na ogromnom brodu ukotvljenom u luci u Kopenhagenu. Koristeći se ovim materijalom i naracijom, "Flotel Europa" govori o rediteljevom odrastanju u toj neobičnoj sredini.

Montažu potpisuje Srđan Keča, koji je ujedno i producent filma uz Selmu Jusufbegović, za zvuk je odgovoran Alex Pavlović, a za obradu slike Riko Hojland Hansen.

Ovaj dugometražni mikrobudžetni film ostvaren je u koprodukciji Film Workshop-a Danskog Filmskog Instituta i produkcijske kuće UZROK iz Srbije, uz podršku Danskog državnog fonda za umetnost i Filmskog centra Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva