:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2015   12:05

0

121

Dani izraelskog filma od 28. do 31. maja

Ljubitelji filmske umetnosti imaće priliku da vide pet premijernih, nagrađivanih filmova iz najnovije produkcije izraelske kinematografije koja je već godinama u usponu, pokazuje izuzetnu vitalnost i raznovrsnost koju je primetila međunarodna kritika i publika na najprestižnijim festivalima, najavio je DOB.

Filmovi su žanrovski raznoliki, od urnebesnih komedija do uzbudljivih i kontroverznih dokumentaraca. Manifestaciju u četvrtak, 28.maja otvara film iz prošle godine "Bez tolerancije", režija Talija Lavie, otkačena, mračna i urnebesna komedija o svakodnevnici žena vojnika u izraelskoj vojsci.

Film o ljubavi i prijateljstvu dobio je šest najprestižnijih izraelskih nagrada, nagradu na Trajbeka filmskom festivalu (uz komentar da je jedan od najurnebesnijih ikad prikazanih na ovom festivalu) kao i prestižnu Nora Efron nagradu.

U petak, 29. maja biće prikazan film "Vitlejem" iz 2013.godine, režija Juval Adler, uzbudljiva priča o odnosu službenika izraelske tajne policije i njegovog mladog palestinskog doušnika. Film je osvojio na Venecijanskom festivalu prestižnu Fedora nagradu, kao i pet nacionalnih nagrada.

U subotu, 30. maja publika u DOB moći će da pogleda najnoviji izraelski film "Blizu nje" u režiji Asafa Kormana, jednog od ovogodišnjih uzdanica izraelske kinematografije. Film je iznenadio i oduševio mnoge kritičare neobičnom mešavinom drame i komedije o kompleksnim odnosima dve sestre od kojih jedna ima probleme u razvoju. Film je dobio niz nagrada na brojnim festivalima od Tokija, Čikaga do Soluna, a nominovan je za gotovo sve nagrade na izraelskom nacionalnom festivalu.

U nedelju, 31. maja na programu je filmsko ostvarenje iz prošle godine "Zeleni princ", režija Nadav Širman, dokumenatrac o tome kako je sin osnivača Hamasa počeo da špijunira za izrealsku tajnu policiju.

Film je izabran kao najbolji dokumentarni film na nizu festivala, od Sandensa, preko Moskve pa sve do Izraelske filmske akademije.

Završnog dana manifestacije biće prikazan i film "U potrazi za mađioničarem" iz 2014.godine, režija Gaj Nativ i Erez Tadmor, gorko smešan film o čoveku od 78 godina koji se vraća u Grčku praćen svojim sinom reperom da bi pronašao čoveka koji ga je spasao holokausta.

Film je otvorio jevrejski festival u San Francisku i dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva