:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2016   12:05

0

200

Danas se obeležava Svetski dan muzike

Nastupom učenika prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" počeće ciklus koncerata "Kalemegdanski sutoni".

Do 5. avgusta publika će imati prilike da uživa u raznovrsnom muzičkom programu koji će obuhvatiti koncert studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Niša, dečji mjuzikl "Moj život u vrtiću", nastup Bojane Nikolić i njene etno grupe, a najavljene su i večeri filmske muzike, resitala i kamernog muziciranja.

Povodom Svetskog dana muzike, Akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović", održaće celovečernji koncert na letnjoj sceni Beogradske tvrđave.

Na repertoaru će se naći dela popularne muzike, kako stranih, tako i domaćih autora, a koncertom "Duga zlatna nit" dirigovaće Vladimir Marković.

Dečja filharmonija pod dirigentskom upravom Vere Ilić, održaće koncert u Tašmajdanskom parku, a kao solista nastupiće violinistkinja Katarina Mrvić - višestruki laureat Republičkog takmičenja u violini i violi, pobednica Festivala muzičkih škola Srbije i Smotre talenata u Sremskim Karlovcima.

Na repertoaru će se biti prepoznatljiva muzika iz filmskih hitova: "Lovac na jelene", "Ratovi zvezda", "Roki", "Pirati sa Kariba", "Igra prestola", u aranžmanu Igora Ivića.

Na Platou ispred Kulturnog centra Beograda nastupiće Beogradski duvački orkestar sa dirigentima Vladom Mustajbašićem i Aleksandrom Đurovim, a nakon njih predstaviće se Hor Dečjeg kulturnog centra Beograda uz klavirsku saradnju Sanje Knežević Gavrilović i dirigentsko vođstvo Nevene Ivanović.

U Sava Centru publiku očekuje Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem, koji će izvesti muzičke numere iz filmskih hitova, kao što su "Narnia", "Hari Poter", "Gospodar prstenova" i "Pirati sa Kariba".

Svetski dan muzike ustanovljen je 1982. godine na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju neki instrument amaterski ili profesionalno, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, dan letnje dugodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Svetski dan muzike danas se slavi u više od 700 gradova 120 država sveta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva