:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2015   08:42

0

226

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta

Uz učešće više desetina mališana iz školskih i predškolskih ustanova iz Kosovske Mitrovice, ovu manifestaciju je organizovao UNICEF uz saradnju partnerskih nevladinih organizacija Domovik, Caritas, Santa Marija i Misija ljudi dobre volje.
Miloš Todorović iz organizacije Domovik, kazao je za Kontakt plus radio da ovom manifestacijom žele da skrenu pažnju na prava dece, a za koja mnogi ne znaju.

“Današnjom manifestacijom želimo da skrenemo pažnju na prava deteta, tu smo da skrenemo pažnju da sva deca na planeti imaju prava da budu jednaka,”- kazao je Todorović.
On dodaje da su osnovna prava dece pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvo, pravo na igru, na školu.
Prema njegovim rečima organizatori ove manifestacije se trude da uspostave što zdravije okruženje za decu koja odrastaju u Kosovskoj Mitrovici, a najbitnije je da deca odrastaju bez nasilja.

“Mi se trudimo da uspostavimo što bolje okruženje za razvoj dece. Prevenstveno nam je bitna bezbednost dece, a osnova i ono prvo o čemu treba da vodimo računa kao društvo i zajednica je da deca odrastaju bez nasilja”, podvukao je Todorović.

Dan deteta je ustanovljen na Ženevskoj svetskoj konferenciji za zaštitu deteta 1925. godine. Na današnji dan se održavaju manifestacije širom sveta sa ciljem da se organizuju druženja sa decom koja pripadaju različitim nacionalnim manjinama, sa decom sa posebnim potrebama i decom iz domova za decu bez roditeljskog staranja.
Tom prilikom, kroz kulturni program, folklor, pesmu i igru, deca mogu da se upoznaju, kvalitetno druže i tako prevaziđu barijere koje ponekad postoje kod odraslih. Godine 1954. UNICEF je ozvaničio ovaj dan.

Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva