:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

114

Danas se nastavlja Ministarski savet OEBS-a

Kako su organizatori najavili, na sastanku Trojke sa azijskim partnerima, u Kombank areni, govoriće predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a nakon sastanka uslediće treća plenarna sednica, koja će biti zatvorena za javnost.

Zatvaranje Ministarskog saveta predviđeno je u ranim popodnevnim satima, uz predsedavanje i obraćanje Dačića i govor narednog predsedavajućeg, ministra spoljnih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

Kako je predviđeno, Ministarski savet će biti zatvoren usvajanjem odluka.

Po zatvaranju samita biće održana konferencija za novinare sadašnjeg i narednog predsedavajućeg, Dačića i Štajnmajera, kao i generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera.

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS pozvali su juče na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.

Takođe, čestitali su Srbiji na izvanrednom predsedavanju tom organizacijom u izuzetno teškim okolnostima i ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da tu ima još posla pri čemu je ključno sprovođenje sporazuma iz Minska.

Na dvodnevnom skupu, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvuju i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Na marginama skupa održava se veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju prvog dana Saveta privukao je sastanak Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta ÄŒavušoglua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1.000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe, i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

Sastanak se održava u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva