:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 16, 2018   09:04

0

172

Danas samit Trampa i Putina u Helsinkiju


Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor - situacija na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i uloga Irana, ali i Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage. Očekuje se da će razgovarati i o nukelarnom sporazumu.



Američki predsednik je već rekao da nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već suparnici.



"Idem na sastanak bez velikih očekivanja, ali možda stvarno nešto dobro - može da se desi", rekao je Donald Tramp.



Rusija je pokazala svetu prijateljsko lice organizacijom Fudbalskog prvenstva i u svetu popravila sliku o sebi. To je prednost za moguće približavanje dve zemlje. Ovo bi mogao da bude početak boljeg dijaloga.



"Ja ovde govorim pre svega o Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, kako da se spreči mešanje u unutrašnje poslove drugih država. Nemam razloga da sumnjam u to", rekao je Vladimir Putin.



Šefovi diplomatija dveju zemalja - Sergej Lavrov i Majk Pompeo - će takođe imati bilateralni susret.



Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Helsinki je ugostio Breženjeva i Forda, Gorbačova i Buša, Jeljcina i Klintona.



Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017. godine. Sastanak će se održati u zdanju iz 19. veka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj. Bezbednosne mere su - na najvišem nivou.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva