:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   09:58

0

176

Danas sahrana Kemala Montena

Na posljednji ispraćaj čovjeka kojeg su svi poštovali i voleli dolaze pevači, muzičari i poštovaoci Montenovog dela iz

celog sveta. Pre sahrane, u 12 sati u Narodnom pozorištu bit će održana komemoracija na kojoj će govoriti Rade Šerbedžija, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Ismeta Dervoz i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo.

Povodom toga u hramu kulture danas su sastanak održali Montenove kolege, predstavnici Grada i Kantona Sarajevo, kao i Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS).

- Tokom trajanja komemoracije bit će prikazane fotografije iz života našeg velikog umjetnika. Ansambl "Korone" interpretirat će evergrin "Sarajevo, ljubavi moja". Poslije komemoracije svi ćemo se uputiti na Bare, gde ćemo se oprostiti od velikog umjetnika i još većeg čoveka. Prilikom spuštanja kovčega Kemala Montena u pozadini će ići instrumentala njegovih neprolaznih pjesama "Sarajevo, ljubavi moja" i "Dušo, moja" - rekao je Ivica Šarić.

Nakon sahrane u sarajevskom Domu mladih bit će upriličeno druženje Montenovih prijatelja i kolega.

- Naša želja i ideja je da se sarajevski Dom mladih u budućnosti zove "Davorin i Kemo". Već naredne sedmice pokrenut ćemo inicijativu koja će sigurno naići na odobravanje svih muzičara, pjevača, ali i stanovnika Sarajeva. Mislim da je to najmanje što može uraditi za legende kakve su Kemal Monteno i Davorin Popović. Sarajevo im se nikada ne može odužiti za sve što su radili tokom svog života - kaže generalni direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić.

U popodnevnim satima juče su iz Zagreba u glavni grad BiH stigli Montenova supruga Branka, sin Đani i kćerka Adrijana. -

-Sve ovo nam teško pada. Kada smo ušli u stan, sve nas je još više podsetilo na oca. Nismo imali snage ni da posetimo Bare i vidimo mjesto na kojem će otac biti sahranjen. Moramo skupiti snage da ovo zajedno prebrodimo - kratko nam je rekla Adrijana.



Izvor: Dnevni avaz

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva