:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   00:38

0

187

Danas počinje upis, očekuje se veći broj prvaka

„Pored potvrde o pohadjanju pripremnog predškolskog programa, koja je najvažnija, potrebna je i potvrda od pedijatra da je učenik sposoban za upis u prvi razred i izvod iz matične knjige rodjenih“, rekla je Valentina Nikolić, psiholog u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici.

Iako mnoge škole u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji imaju problem da se iz godine u godinu u prvi razred upisuje sve manji broj djaka, u ovoj školi to nije slučaj.

„Prema informacijama iz Predškolske ustanove „Djurdjevak“ i prema spisku dece koja pohadjaju tu ustanovu očekujemo da se u našu školu upiše 93 djaka prvaka“, rekla je Nikolić i dodala da upis počinje danas i zvanično traje do 1. jula ove godine.

Prema njenim rečima u prvi razred osnovne škole mogu da se upišu i deca mladja od 6,5 godina ali je potrebno posebno testiranje kako bi se utvrdilo da li su ona spremna za upis u školu.

„Pravo na upis u prvi razred osnovne škole imaju i deca koja su starija od sedam godina ukoliko su zbog bolesti ili nekog drugog razreda bila sprečena da na vreme krenu u školu“, rekla je Valentina Nikolić.

Iako su škole u obavezi da upišu sve učenike koji se prijave do 1. septembra, škole apeluju na roditelje da to učine što pre kako bi blagovremeno mogli da obave sve neophodne pripreme.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva