:

:

TV Most

clock

April 15, 2015   12:05

0

154

Danas počinje digitalizacija Srbije



"Najvećim projektom u istoriji emitovanja televizije, omogućeno je pokretanje digitalnog signala, koji će od danas biti dostupan građanima Vršca i okoline", saopštilo je JP "Emisiona tehnika i veze".

To je omogućeno zahvaljujući uspešnoj realizaciji projekta digitalizacije i postavke neophodne tehničke opreme, koju je sprovelo JP "Emisiona tehnika i veze" u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prvo isključenje analognog signala i zvaničan prelazak na digitalni sistem zakazani su u emisiona stanica Vršački breg u Vršcu, navodi se u saopštenju.

Uz ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, početku procesa digitalizacije prisustvovaće i v.d. direktor JP "Emisiona tehnika i veze" Branko Gogić.

Po završetku procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 95 odsto teritorije Srbije, što je propisano Ženevskom konvencijom.

Prelaskom sa emitovanja putem analognog na digitalni signal, građanima Srbije biće omogućene mnoge pogodnosti, kao što su mogućnost gledanja telelevizije bez smetnji u slici i tonu.

Uz mogućnost gledanja dvadesetak različitih programa na jednom kanalu, biće im omogućenja opcija "odloženog gledanja" emisija, filmova...kao i mnoge druge mogućnosti.

Ranije je najavljeno da će digitalizacija u Srbiji biti završena do 17. juna - do 18. maja će cela Vojvodina biti digitalna, a od 25. maja veliki predajnik Avala emitovaće isključivo digitalni signal.

Posle Vršca, koji će prvi preći na isključivo digitalni signal, u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor, Kikinda, a potom 18. maja Čot - Venac.

Posle prelaska Avale na emitovanje isključivo digitalnog signala i centralna Srbija će biti digitalna, a na kraju i jug Srbije i Jastrebac.

Gogić je prethodno rekao da od danas kreće digitalizacija Srbije objasnivši da se to ne odnosi na građane koji imaju kablovsku televiziju ili gledaju televiziju preko interneta.

On je rekao za RTS i da će domaćinstva sa "set top boksovima" imati digitalni signal čak i sa najstarijim televizorima.

Gogić je dodao i da ima sasvim dovoljno tih uređaja na tržištu, da su prošle sedmice stigli u Vršac, a da će ih do kraja nedelje imati još 137.000 stanovnika Srbije.

Što se tiče besplatnih vaučera za nabavku tih uređađa, Gogić je naveo da se za to prijavilo oko 106.000 stanovnika i da će dobiti vaučere u vrednosti od 3.000 dinara, što je sasvim dovoljno za kupovinu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva