:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2015   12:05

0

139

Danas o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Prema predloženim rešenjima, pripravnički staž za zdravstvene radnike sa visokom stručnom spremom i za zdravstvene radnike i saradnike sa višom, odnosno srednjom stručnom spremom, iznosiće šest meseci, a za zdravstvene saradnike 12 meseci.

Do sada su stomatolozi i farmaceuti imali obaveznu praksu u trajanju od 12 meseci.

Nova rešenja regulišu i status zdravstvenih radnika, na na čin da će taj status u buduće imati i nastavnici ili saradnici fakulteta zdravstene struke koji izvode nastavu iz kliničkih predmeta i nastavnici i sradnici fakulteta koji ne izvode nastavu iz kliničkih predmeta, a pružaju zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama.

Predloženim izmenama je predviđeno i da ministar donosi akt kojim se uređuje da apoteke pored prometa lekova i medicinskih sredstava na malo mogu obavljati i promet dečje hrane, dijetetskih proizvoda i drugih sredstava za zaštitu zdravlja.

Takođe, novim rešenjima se omogućava zdravstvenom radniku da nakon plaganja navedenog licencionog ipsita, a pre isteka važenje licence, obnovi istu i tako dobije dozvolu za samostalni rad.

Poslanici su novu sednicu započeli juče, kada su u načelu razmotrili predloženi zakon o ozakonjenju objekata, kao i izmene Zakona o državnom premeru i katastru, zakonske predloge o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana, zadužbina i fondacija, o trgovačkom brodarstvu i o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva