:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   07:45

0

280

Danas nastavak suđenja Ivanoviću i četvorici Srba

"Sutrašnje suđenje Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba je u suštini pravi početak glavnog pretresa jer počinje dokazni postupak , rekao je Ljubomir Pantović advokat iz tima za odbranu Olivera Ivanovića.

"Sutra je predviđeno salušanje glavnog, krunskog svedoka optužbe u vezi prve take koja se odnosi na okrivljenog Olivera Ivanovića u vezi navodnog ratnog zločina u kome je on učestvovao aprila 1999. godine" rekao je Pantović.

On je ocenio da se radi o vrlo važnom danu i važnoj fazi suđenja i dodao da će i u naredna tri radna dana suđenje u ovom procesu biti nastavljeno.

"Biće saslušavani svedoci tužilaštva u vezi prve tačke optužnice koja se odnosi na Olivera Ivanovića" rekao je advokat.

Suđenje je počelo 18. ecembra prošle godine čitanjem optužnice, uvodnim rečima branilaca i izjašnjavanjem optužnih koji su rekli da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio čuvare mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice i "podstrekavao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Delibašić, bivši oficir MUP-a Srbije, ne tereti se za ratni zločin kao ni ostala trojica optuženih Srba već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva.

Delibašić se tereti da je 2000. godine kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici u saizvršilaštvu sa Ivanovićem kao vođom "srpske paravojne grupe "ÄŒuvari mosta", podstrekavao policajce, a,Ivanović čuvare mosta da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u njima.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici grupe cuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava 2000. godine.

Oni su prvi put izvedeni pred sudsko veće 26. avgusta kada su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica ima više od 50 strana, predložen je veliki broj svedoka, navedena su imena žrtava i mesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno izvršili krivična dela.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva