:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2015   12:05

0

120

Danas moguć rasplet postizborne drame u Hrvatskoj

Kako je ranije potvrdio čelnik Mosta Božo Petrov pregovori će zavisiti od dogovora koji bude postignut na sastanku Nacionalnog veća te stranke, koji će biti održan tokom prepodneva.

U Zagrebu se smatra da bi ovaj rasplet postizborne drame trebalo da bude otvoren za javnost.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, SDP odbacuje mogućnost da Milanović ne bude premijer i demantuju da bi on to mesto mogao prepustiti funkcioneru Mosta Vladi Prgometu, bivšem HDZ-ovcu, na dve godine, a da bi Milanović onda preuzeo vladu u naredne dve godine.

SDP očekuje dogovor sa Mostom, ali ne žele da govore o tome šta će ponuditi toj stranci.

Prvo će, kažu, sačekati da vide šta će Most od njih tražiti.

Ipak, izvori iz SDP-a tvrde da postoje neke početne pozicije od kojih neće odstupati, a to je da Mlanović ostane premijer, s tim da su Mostu spremni da ponude neka ministarska mesta i poziciju potpredsednika vlade.

S druge strane, HDZ, piše Jutarnji, ne spominje mesto premijera u pregovorima sa Mostom.

Spremni su Mostu da ponude paket vlade stručnaka, što bi moglo značiti da ne insistiraju na tome da remijer bude Karamarko.

Most, kako se navodi, priprema programsku platformu za koju želi da dobije podršku jedne ili druge koalicije, ali moguće je da će tražiti da oni budu ti koji će izabrati mandatara.

Neimenovani član Milanovićevog kabineta za Jutarnji kaže da bi SDP s Mostom i 85 mandata mogao sastaviti vrlo stabilnu vladu koja ne bi bila ideološki obojena i koja bi, s takvom većinom, mogla lako sprovoditi potrebne reforme.

"SDP-u bi to odgovaralo, tim pre što je sva ideološka pitanja, od prava manjina i uvođenja dvojezičnog pisma, do prava seksualnih manjina, bilo rešeno", rekao je izvor zagrebačkog dnevnika.

Više puta do sada zvaničnici Mosta su isticali da ih fotelje ne zanimaju, već su reforme ono na čemu će insistirati, s naglaskom na pravosuđe i javnu upravu, ali i druge bolne rezove.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva