:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

265

Danas je Svetski dan poezije


Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan, ali i nekonvencionalan način, festival posebnu pažnju posvećuje sadejstvu poezije i drugih medija. 

Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi odnosa jezika i društva, kroz primere sadejstva poezije, performansa i kratkog filma. 

Od 8. marta u galeriji "Poodrum" publika ima priliku da vidi internacionalnu izložbu "Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva" koja je inicirana na Univerzitetu Cirih i realizuje se u nekoliko evropskih gradova. 

Njeno beogradsko izdanje usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama. 

Izložba je upriličena između ostalog i u svrhu podsećanja na situacije koje trenutno nedostaju na prostoru ovog regiona - kolektivne umetničke činove i delovanja transnacionalnog karaktera. 

U okviru manifestacije "Svetski da(i) poezije" razgovaraće se o moćima i krhkosti poezije, o instrumentalizaciji jezika u komunikacijske i političko-ideološke svrhe, a iz berlinske "Kuće poezije" i sa festivala "Zebra Poetry Film International Berlin/Minster" stižu kratki filmovi nastali na osnovu poezije, a prikupljeni iz čitavog sveta. 

Gosti festivala biće Tanja Bakić (Podgorica), Laslo Blašković (Novi Sad), Adisa Bašić (Sarajevo), Dušan Vejnović (Novi Sad), Sara Ventroni (Rim), Ðan Mario Vilalta (Pordenone), Srđan Gagić (Beograd), Eugen Gomringer (Rehau), Lidija Dimkovska, (Ljubljana/Skoplje), Dejan Ilić (Beograd), Lisandri Kola (Tirana), Mirjana Frau Kolarski (Novi Sad), Josip Kocev (Skoplje). 

Predstaviće se i Katalin Ladik (Budimpešta), Tomislav Marinković (Lipolist), Natalija Marković (Beograd), Vlado Martek (Zagreb), grupa "Nacista i Zlatousti" (Beč/Berlin), grupa "Poezin" (Novi Sad / Beograd), Marion Pošman (Berlin), Ana Ristović (Beograd), Goran Stanković (Niš), Slobodan Tišma (Novi Sad), Stevan Tontić (Novi Sad) i Vitomirka Trebovac (Novi Sad). 

Udruženje književnika Srbije takođe će obeležiti sutra Svetski dan poezije, a u programu će učestvovati Adam Puslojić, Zorica Arsić Mandarić, Petar Žebeljan, Jevrosima Ristović, Bratislav R. Milanović, Slađana Ristić, Predrag Bajo Luković, Mirjana Kovačević, Ðorđe Sibinović, Ružica Mrvić, Vidak M. Maslovarić, Danijela Božičković i drugi.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva