:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

227

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama


Podseća se da je potrebno zajedničko delovanje kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja.



Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postignut značajan napredak u efikasnom odgovoru države na pojavu nasilja i istakla značaj kvalitetne saradnje nadležnih državnih organa u suzbijanju nasilja.



Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je od početka početka Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.



Stefanović je u petak na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da je u porodičnom i partnerskom nasilju u 2017. godini ubijeno 26 žena u Srbiji i dodao da je to "značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini", ali da je i dalje "užasan i neprihvatljivo veliki broj".



Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da su kolektivni ugovori najefikasnije sredstvo u borbi protiv nasilja i svih oblika uznemiravanja kojima su žene podvrgnute na poslu.



Kampanja EKS "Bezbedna kod kuće, bezbedna na poslu" poziva socijalne partnere na promovisanje politika i procedura na radnom mestu kako bi se iskorenilo uznemiravanje i nasilje nad ženama.



Navodi se i da su žene, osim nasilja i svih oblika uznemiravanja i mobinga, izložene i nejednakosti na radnom mestu, pa često imaju manja primanja u odnosu na muškarce.



Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "vreme za zajedničku akciju kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja".



Prema podacima UN, više od trećine žena širom sveta je doživelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.



"Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira", piše u saopštenju generalnog sekretara UN povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva