:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2016   12:05

0

250

Danas je Bogojavljenje

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh srpski Irinej.

Liturgija će biti održana u devet sati, za 11:30 je zakazana litija koja će se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom i Kejom oslobođenja do parkinga na Masarikovom trgu, a za podne je predviđeno osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i u opštini Surčin, a bogojavljenskom plivanju prisustvovaće i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika i tradicionalno, 18. plivanje za Časni krst biće organizovano i na Adi Ciganliji, kod restorana Jezero, kome će prisustvovati i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Kako je najavljeno, za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara - pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i sugrađana, dok će se praznična liturgija održati u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle će krenuti i litija.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano i kod SRPC "Milan Gale Muškatirović" i na Dunavskom keju u Grockoj.

Plivanje za Časni krst biće organizovano sutra, tačno u podne, po treći put za redom i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK "Fruškogorac".

Prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija, a zatim i litija, a u Dunav će sa broda biti porinut veliki ledeni krst.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno, 14. plivanje za Časni krst, biće održano i na Bagrdanskom jezeru, oko 15 kilometara od Jagodine.

Iako je vreme veoma hladno, i prognozira se ledeni dan, najavljeno je učešće oko 30 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

Pre samog takmičenje sveštenici Crkvene opštine Svilajnac, kraj jezera održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva.

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje - veliki hrišćanski praznik u spomen na dan kad je Jovan Krstitelj na reci Jordan krstio Isusa Hrista. Dok je Hristos izlazio iz vode otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti, pri čemu se čuo glas Božiji: "Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva