TV Most - Danas dugoočekivani razgovor Zaeva i Ciprasa?
Vesti
Danas dugoočekivani razgovor Zaeva i Ciprasa?

12:46, 11.06.2018

|

Izvor: Tanjug

Iako nema zvaničnih potvrda, grčki mediji javljaju da je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas od jutros na vanrednom sastanku u kabinetu premijera Aleksisa Ciprasa, što se povezuje sa najavom da bi dugo očekivani telefonski razgovor između Ciprasa i Zorana Zaeva mogao da se dogodi danas.


Grčki mediji javljaju i da se skraćuje rok do kada bi Cipras i Zaev trebalo da se čuju telefonom s obzirom na to da će Kocijas 13. i 14. juna biti u službenoj poseti Moskvi, gde će se sastati sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, prenela je MIA.


 


Telefonski razgovor dvojice premijera tokom kojeg bi oni trebalo da potvrde sporazum o ovom imenu Makedonje trebalo je već da bude obavljen pre desetak dana, ali je odložen zbog navodno usaglašavanja još nekih otvorenih pitanja.


 


Postizanje sporazuma Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije znači da bi ta bivša jugoslovenska reublika na predstojećem samitu EU dobiti datum za otvaranje pregovora o priključenju, kao i da će dobiti pozivnicu za članstvo u NATO.


Portparol grčke vlade i ministar bez portfelja Dimitris Džanakopulos izjavio je za list NEA Selida da su oni optimisti, te da je sve spremno da premijeri načine i poslednji "odlučujući korak".


 


- Pregovori, ali i politička odluka za rešavanje spora oko imena nisu laki. Gospodin Zaev treba da razmišlja o svim aspektima i preuzmei veliku odgovornost za svoje sunarodnike, što sam siguran da će učiniti. Ako neko u političkom rukovodstvu Makedonije podrije mogućnost rešenja, ja to ne mogu znati. Ali, ja sam optimista da će na kraju gospodin Zaev učiniti odlučujući korak i da će psorazum biti postignut - rekao je Džanakopulos.


 


Prema njegovim rečima, postizanje sporazuma je neophodan preduslov za budućnost i saradnju u regionu, a to, kako je rekao, znaju dobro i Cipras i Zaev.


 


Grčki Katimerini piše da je 95 posto pregovora završeno, a da je za usaglašavanje ostalo još nekoliko detalja koji treba da budu usaglašeni pre potpisivanja.


 


- Ako sve bude u skladu sa planom, sporazum će biti stavljen na glasanje u makedonskom parlamentu pre samita EU, a zatim će u septembru biti održan reerendum. Ako Parlament to odobri, onda će Atina poslati pismo Evropskoj uniji i NATO-u radi odblokiranja pridruživanja Skoplja obema organizacija - navodi list.


 


Grčko pismo će se odnositi na dogovoreno ime - Severna Makedonija, Gornja Makedonija ili nešto treće, piše list i dodaje da, ako sporazum prođe i na septembarskom referendumu, to će otvoriti put za reviziju makedonskog Ustava, što je ključni uslov za Grčku.


 


Međutim, ako je rezultat referenduma bude negativan, onda će sporazum između Atine i Skoplja pasti u vodu.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design