:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

133

Dan end Bredstrit: Reformisti na dve ključne pozicije u Srbiji

"Prvi put za nekoliko godina, dve ključne pozicije u državi zauzimaju reformisti", navodi se saopštenju koje je prosledila kompanija Bisnode, ekskluzivni zastupnik bonitetne kuće D&B.

"Kao premijer, Vučić je aktivno vodio politiku fokusiranu na ekonomski rast, poboljšanje investicione klime, dobre regionalne odnose i članstvo u EU", ocenjuje "Dan i Bredstrit" u izveštaju.

"Imenovanjem Ane Brnabić, koja ima iskustva u međunarodnom poslovanju i koja aktivno podržava članstvo Srbije u EU, Vučić je potvrdio da ostaje pri svom političkom programu nakon prelaska na predsedničko mesto", istaknuto je,

Takođe, ova bonitetska kuća je u julskom izveštaju Srbiju zadržala u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom u kojoj su i Mađarska i Hrvatska, ocenjujući da je kreditna klima u našoj zemlji poboljšana.

"Trgovinske barijere (84, u Srbiji) su umerene. Oni koji izvoze iz EU suočavaju se sa manjim poteškoćama zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije, kojim su eliminisane carinske dažbine na skoro svu robu koja se uvozi iz 28 članica bloka", piše u izveštaju.

Dalje se podseća da Srbija ima slobodne trgovinske sporazume sa većinom suseda u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini sa centralnoevropskim zemljama (84, CEFTA), a EU aktivno promoviše ideju o carinskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana, koja bi eliminisala sve barijere u trgovini između šest regionalnih država.

D&B navodi da se izvoznici iz ostatka sveta suočavaju prilikom izvoza u Srbiju sa prosečnom tarifom od 5,4 odsto, i ocenjuje da je malo verovatno da će ona pasti dok se Srbija ne pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji (84, STO).

Napominjući da je kreditiranje privrednih društava u Srbiji poraslo na 991 milijardu dinara, D&B dodaje da se kreditno okruženje poboljšava i podseća da je u uslovima niske i stabilne inflacije NBS od maja 2013. do jula 2016. godine u nekoliko navrata smanjivala referentnu kamatu sa nivoa od 11,75 posto na sadašnjih 4,0 procenta.

"To se odrazilo i na smanjenje kamatnih stopa na kredite poslovnih banaka, pri čemu je u aprilu prosečna kamatna stopa na dinarske kredite odobrene preduzećima iznosila 5,7 odsto", navodi se u izveštaju.

Konstatuje da je i sve veća konkurencija među bankama dovela do snižavanja kriterijuma pri odobravanju kredita i pozajmica.

"Zajedno, ovi faktori su generisali malu ekspanziju u plasmanima kredita privrednom sektoru na 991 milijardu u aprilu 2017, u odnosu na 964 milijarde godinu dana ranije", ukazuje ova bonitetna kuća, ali upozorava da taj trend još nije konsolidovan i da bi različiti faktori mogli da ometaju budući rast kreditiranja.

Uz primedbu da banke u Srbiji ostaju opterećene velikim obimom "loših" kredita, čiji je udeo u ukupnim polasmanima iznosio 17 odsto na kraju 2016. godine, D&B ipak zaključuje da su "sveukupno, međutim, izgledi ohrabrujući uz smanjenje rizika od kašnjenja ili neizmiravanja obaveza od strane poslovnih partnera u Srbiji".

Guverenerka NBS Jorgovanka Tabaković danas je rekla novinarima da je, prema preliminarnim podacima, udeo problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka na kraju juna iznosio 15,58 procenata.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva