:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2015   12:05

0

115

Dačić:Strateški cilj Srbije što brže članstvo u EU

"Srbija je napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su pravosuđe, ekonomija i privreda, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i unapređivanje ljudskih i manjinskih prava", istakao je Dačić na godišnjem sastanku šefova diplomatija država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) u Ohridu.

Regionalna saradnja za evropsku integraciju kao glavni strateški cilj CEI je u potpunosti saglasna sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije i integraciji u EU, kao i produbljivanjem regionalne saradnje kroz razvoj dobrosusedskih odnosa i aktivno učešće u regionalnim forumima i inicijativama, rekao je Dačić.

"Proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donela vlada, prepoznala je EU", naveo je Dačić dodajući da se to posebno vidi u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Srbije EU.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je istakao da je zajednički interes svih država regiona Zapadnog Balkana sprovođenje uspešnih reformi, koje za cilj imaju uspostavljanje efikasnih ekonomskih sistema.

To će, kako je rekao, omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života što nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona.

Istakavši da je jedan od makedonskih prioriteta predsedavanja CEI nastavak razvoja energetske i transportne infrastrukture koja povezuje sve države članice CEI, Dačić je rekao da su predstavnici "Zapadnobalkanske šestorke" održali sastanke u Beogradu, Prištini i Briselu.

"Ti sastanci doprineli su prepoznavanju zajedničkih interesa, jačanju stabilnosti regiona i potvrdili su da su regionalna saradnja i ekonomska stabilnost sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU", dodao je on.

Prema njegovim rečima, od velikog značaja bio je i sastanak

na najvišem nivou u Briselu, 21. aprila, a Srbija je prva u regionu pripremila i predstavila Single project pipeline i formirala Nacionalni investicioni komitet.

On je naveo da CEI predstavlja "most" između članica EU i zemalja kandidata i aspiranata, koje svoje članstvo u EU još uvek nisu ostvarili i ocenio da je pripadnost Srbije toj regionalnoj inicijativi veoma značajna, naročito u kada je reč o prgovorima o pristupanju EU.

Kako je rekao, četiri godine nakon predsedavanja Srbije CEI brojni predlozi za koje se ona aktivno zalagala uveliko su zaživeli u praksi.

"Među njima ističem okončanje procedure za dobijanje statusa posmatrača CEI u Generalnoj skupštini UN, formiranje CEI mreža nevladinih organizacija, kao i jačanje poslovne dimenzije CEI",poručio je ministar spoljnih poslova.

Podsetivši da je vlada od ove godine dobrovoljno udvostručila iznos svoje godišnje kontribucije, on je istakao da su korisnici Srbije u samom vrhu po uspešnosti i broju projekata koji se sufinansiraju iz CEI Fonda

"Smatram da bi trebalo uložiti dodatni napor u oživljavanje ove regionalne inicijative kao foruma za diskusiju o političkim i ekonomskim pitanjima na visokom nivou", rekao je Dačih istakavši, kao predsedavajući OEBS-u, da između CEI i te organizacije postoji intenzivirana saradnja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva