:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

117

Dačić u poseti misijama OEBS-a na terenu


Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, danas boravi u Makedoniji, gde će se sastati s makedonskim državnim vrhom i posetiti misiju te organizacije, u sklopu serije poseta misijama OEBS-a na terenu.

Ivanov i Dačić su razgovarali o događajima u regionu, aktivnostima Srbije kao predsedavajućeg i ukrajinskoj krizi, za koju su se složili da zahteva diplomatsko rešenje, navedeno je u saopštenju predsednika Makedonije, prenela je MIA.

Među temama razgovora bili su i učešće stranih boraca u sukobima i nasilni ekstremizam, a Ivanov je ocenio da bi Srbija trebalo da iskoristi predsedavanje OEBS-u za jačanje regionalne saradnje u otklanjanju ovih opasnosti.

Dačić je ukazao na važnost stabilnosti Makedonije i čestitao domaćinima 20. godišnjicu članstva u Organizaciji.

Prema njegovim rečima, prisustvo OEBS-a na terenu podrazumeva da misija pomogne državi domaćinu u ostvarivanju osnovnih principa i vrednosti na kojima počiva Organizacija, pre svega Završnog akta iz Helsinkija i niza drugih dokumenata nastalih posle njega.

"Srbija je zemlja koja, na žalost, ima iskustva u konfliktima, sa međunarodnim prisustvom, iskustva u donošenju odluka koje znače izlazak zemlje iz teške situacije. Smatramo da je to dobra pozicija da pomogne u rešavanju problema koji postoje na prostoru OEBS", rekao je Dačić.

Kako je istakao, uloga prisustva OEBS na terenu podrazumeva spremnost da se pomogne u posredovanju i nuđenju dobre volje za rešavanje glavnih pitanja i problema ukoliko postoji zahtev zemlje domaćina, a ne da bude politički arbitar ili politički faktor koji se meša u unutrašnje stvari.

Dačić je naglasio da je veoma važno pitanje evropske i regionalne bezbednosti, stabilnosti u ovom delu Evrope i našem regionu, uključujući i stabilnost u Makedoniji, kao i da je potrebno rešavati najveće probleme koji koče evropske integracije.

Ivanov je istakao da Makedonija visoko ceni ulogu OEBS-a i podršku te organizacije u raznim oblastima, poput vladavine prava, izbornog procesa i zakonodavstva, policije i pravosuđa, jačanja međuetničkih odnosa i koegzistencije.

"Makedonija u potpunosti podržava aktivnosti te organizacije i srpsko predsedavanje", piše u saopštenju.

Ivanov je preneo Dačiću i da je za njegovu zemlju ključni izazov da odblokira status kvo u procesu integracija.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić će se tokom posete Skoplju sastati i s premijerom Nikolom Gruevskim, ministrom inostranih poslova Nikolom Poposkim, potpredsednikom Vlade za Ohridski okvirni sporazum Musom Džaferijem i ministrom za obrazovanje i nauku Abdulahijem Ademijem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva